AMSTERDAM - Microsoft zou leveranciers de opdracht hebben gegeven drie tot vijf miljoen exemplaren van de Surface te produceren voor in het vierde kwartaal.

Dat weet the Wall Street Journal te melden op basis van bronnen bij deze Aziatische leveranciers.

De aantallen geven volgens de Amerikaanse zakenkrant aan dat Microsoft serieus is wat betreft de Surface. De geplaatste bestelling zou gelijk zijn aan die voor de Kindle Fire van Amazon en de Nexus 7 van Asus.

Dinsdag verscheen de Surface ook op de Amerikaanse site van Microsoft. De tablet kan daar vanaf voorbesteld worden. Lees meer over de prijzen.

Eigen tablet

De Surface is de eerste eigen pc van Microsoft. Het is een tablet waarbij zowel de hardeware als software door het bedrijf ontwikkeld is. De tablet werd al aangekondigd, maar komt 26 oktober pas in de winkels te liggen.

Het is ook nog onduidelijk of de Surface naar Nederland komt. De massaproductie van de Surface-tablets is volgens de bronnen eerder in oktober van start gegaan.

Details

Naast de Surface zal Microsoft op 26 oktober ook Windows 8 lanceren. De nieuwe versie van het besturingssysteem is specifiek gericht op tablets. De Surface zou als voorbeeld dienen voor de hardwarepartners van Microsoft.

Er komen twee versies van de Surface uit. Eén met Windows RT, een beperkte tabletversie van Windows 8, en één met Windows 8 Pro.

De Windows RT-variant, die naar verwachting goedkoper zal zijn, weegt 676 gram en is 9,3 millimeter dik. Het scherm is 10,6 inch en de tablet wordt uitgerust met 32 of 64 GB geheugen.

De Surface met Windows 8 pro weegt 903 gram, is 13,5 millimeter dik en heeft hetzelfde 10,6 inch scherm. Het beschikbare geheugen komt bij deze versie uit op 64 of 128 GB. Beide tablets worden uitgerust met een speciale cover waarin een dun toetsenbord verwerkt zit.

Lees meer over Windows 8