AMSTERDAM - Er is opnieuw ophef ontstaan rond Chinese fabrieken van Foxconn, een belangrijke producent van onderdelen van Appleproducten. Tijdens een controle zijn diverse minderjarige werknemers gevonden.

Dat bevestigt Focxonn dinsdag na een rapport van China Labor Watch.

De jongste werknemers waren 14 jaar, terwijl werken in China pas vanaf 16 jaar toegestaan is. Foxconn omschrijft de kinderen in een reactie als stagiairs.

Ze zouden voor ongeveer drie weken bij de fabriek gewerkt hebben en werden door hun school gestuurd. “We nemen de volledige verantwoordelijkheid voor deze overtreding en we hebben alle studenten onze excuses aangeboden”, aldus het bedrijf.

Apple

Foxconn is een belangrijke leverancier van onderdelen voor bijvoorbeeld de iPhone. De afgelopen jaren kwam het bedrijf regelmatig negatief in het nieuws vanwege stakingen, rellen en slechte arbeidsomstandigheden.

Apple greep eerder dit jaar in bij het bedrijf omdat zowel de Chinese als de interne regels van Apple overtreden werden. De werkweek is nu teruggebracht naar 49 uur en er is salarisverhoging doorgevoerd.

Ook staat Foxconn nu externe controles toe. Daarbij werden eerder deze maand dus minderjarige werknemers gevonden.

Zelfmoord

Bij Foxconn werken ruim een miljoen mensen. Vooral de hoge werkdruk zou leiden tot overtreding van regels. De afgelopen jaren pleegden tientallen werknemers van Foxconn zelfmoord.