AMSTERDAM - In een toekomstige versie van de Play Store, de appwinkel van Google, zal een scanner worden ingebouwd die malware moet vinden.

Dat schrijft Android Police op basis van een uitgelekte versie van de software. Daaruit valt op te maken dat de Play Store klanten zal waarschuwen als malware wordt gedetecteerd, maar dat gebruikers alsnog ervoor kunnen kiezen om apps met malware te downloaden.

Ook zou er een functie worden ingebouwd die reeds geïnstalleerde apps controleert op schadelijke software.

Malware is een steeds groter probleem op Android-toestellen. Volgens een recent onderzoek is zelfs bijna elk Android-toestel geïnfecteerd met een vorm van malware.

VirusTotal

Android-telefoons en -tablets zijn gevoeliger voor malware, omdat apps niet streng worden gecontroleerd voordat ze in de Play Store verschijnen, zoals wel het geval is met de App Store van Apple. Wel verwijdert Google apps uit de Play Store als bekend is dat ze schadelijk kunnen zijn.

Kort geleden kocht Google nog het antivirusbedrijf VirusTotal. Het is niet bekend of de technologie van VirusTotal zal worden ingezet om apps te scannen.