'Lenovo verovert koppositie op kelderende pc-markt'

AMSTERDAM - Lenovo heeft op de kelderende pc-markt de koppositie van Hewlett-Packard (HP) overgenomen. HP is het zelf niet met de cijfers eens.

Volgens onderzoeksbureau Gartner is HP in het derde kwartaal van 2012 de wereldwijde koppositie kwijtgeraakt. Onderzoekbureau IDC en HP zelf zijn het niet eens met de bevindingen.

Zowel Gartner als IDC maakte woensdagnacht (Nederlandse tijd) cijfers over het afgelopen kwartaal bekend. De pc-markt is in de maanden juli, augustus en september gedaald met ruim 8 procent, daar zijn beide onderzoeksbureaus het over eens.

Volgens Gartner heeft HP nu 15,5 procent van de totale markt in handen en Lenovo 15,7 procent. IDC stelt echter dat HP 15,9 procent marktaandeel heeft en Lenovo 15,7.

Beweeg de cursor over de lijn om het aantal te zien. De gegevens zijn afkomstig van Gartner. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Hewlett-Packard reageert middels een persbericht ook zelf op de cijfers: "Er bestaan verschillende rapporten over de pc-markt, maar sommige meten niet de markt in zijn geheel. In de analyse van IDC zijn ook de zeer belangrijke 'workstations' opgenomen en is daarom betrouwbaarder. In de cijfers van IDC behoudt HP de koppositie."

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van IDC. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Forse daling

Opvallend is dat de pc-markt volgend beide onderzoeksbureaus veel harder daalt dan in het eerste en tweede kwartaal. Dat heeft vooral te maken met de komst van Windows 8, dat vanaf 26 oktober verkrijgbaar is. Daardoor zijn er minder pc’s verscheept.

In de krimpende markt presteerden alleen Lenovo en Asus het om te groeien.

Lees meer over:
Tip de redactie