'Aandeel Apple daalt vanwege tekort iPhone 5'

AMSTERDAM - Door een tekort aan nieuwe iPhones is de waarde van een aandeel Apple de afgelopen weken met bijna 10 procent gedaald.

Op het hoogtepunt rond de onthulling van de iPhone 5 bereikte het aandeel van Apple waarde van ruim 700 dollar.

In de afgelopen weken, na de lancering op 21 september, is dat bedrag gezakt naar 635,85 dollar na sluiting van de beurs op dinsdag. Dat betekent een daling van bijna 10 procent.

Analisten houden een tekort aan iPhones verantwoordelijk voor de daling, zo melden diverse Amerikaanse media waaronder the New York Times. Apple zou grote problemen hebben met het leveren van exemplaren van de iPhone 5. De leveringsproblemen zouden ontstaan door een tekort aan schermen.

De levertijd van een iPhone 5 is in Nederland inmiddels opgelopen naar drie tot vier weken. De telefoon is sinds 28 september verkrijgbaar en was bij de Apple Store in Amsterdam binnen enkele uren uitverkocht.

iPad Mini

Er bestaat overigens een kans dat het aandeel binnenkort weer omhoog gaat. Naar verwachting presenteert Apple nog in oktober de iPad Mini. De goedkopere en kleinere variant van de populaire tablet zou binnen enkele weken verkocht moeten worden.

Apple heeft volgens geruchten al 10 miljoen exemplaren besteld voor het vierde kwartaal.

Lees onze review van de iPhone 5

Lees meer over:
Tip de redactie