Review: Galaxy Note II slimmer en sneller

AMSTERDAM - Ruim een jaar na de Galaxy Note is er de Galaxy Note II. Hetzelfde grote formaat, standaard Android 4.1, nieuwe functionaliteiten voor de stylus en meer snelheid.

De Galaxy Note bleek een onverwacht groot succes. Samsung verkocht wereldwijd meer dan 10 miljoen exemplaren en dat terwijl het toestel door het 5,3 inch scherm een vrij onhandig formaat heeft.

Het toestel zit tussen een telefoon en een tablet in, maar wist consumenten mede te overtuigen met de goede specificaties. Ruim een jaar later zijn deze specificaties flink verbeterd en hoopt Samsung op hetzelfde succes.

Qua uiterlijk is er in ieder geval weinig veranderd. Het scherm is iets groter (5,5 inch) en het formaat bijna hetzelfde. De Note II is een paar millimeter langer en een paar millimeter smaller. De hoeken zijn nog steeds afgerond en er zit nog steeds één knop op de voorkant van de Note II.

Behuizing

De behuizing is wel aangepast. De achterkant van de originele Note was gemaakt van een stroef zwart plastic. De kleur van de Note II is donkergrijs en glimmend en wijkt daarmee dus af. De behuizing is nu in zijn geheel van glad plastic gemaakt.

Het nieuwe oppervlak ligt overigens niet minder goed in de hand. De achterkant glijdt juist minder snel weg en zorgt dus voor meer grip. Het grotere scherm past in bijna hetzelfde formaat behuizing omdat de bezel, de rand om het scherm, dunner is geworden.

Het uiterlijk van de Note II doet wel goedkoop aan. Het is overduidelijk dat het gaat om plastic en dat is ook te voelen. Meer nog dan bij andere Samsungtoestellen die ook van plastic zijn gemaakt.

Snelheid

Er is in de Note II vooral veel onder de motorkap aangepast. Zo is het RAM-geheugen uitgebreid van 1 naar 2 GB en beschikt hij over een 1,6 GHz quad core processor. In de eerste Note ging het nog om een dual core chip met een kloksnelheid van 1,4 GHz.

  Galaxy Note II Galaxy Note I
Prijs €699 Vanaf €450
Scherm 5,5 inch HD Super AMOLED 5,3 inch HD Super AMOLED
Resolutie 1280x720 pixels 1280x800 pixels
Accu 3100 mAh 2500 mAh
RAM 2 GB 1 GB
Geheugen 16 GB 8/16/32 GB
OS Android 4.1 Android 4.0
Maten 151,1x80,5x9,4 millimeter 146,9x83x9,7 millimeter
Gewicht 180 gram 178 gram
Chip 1,6 GHz quad core 1,4 GHz dual core
Camera 8 megapixel 8 megapixels

Samen met Android 4,1 zorgen de verbeterde specificaties voor een veel snellere ervaring. Applicaties starten merkbaar sneller op, browsen gaat sneller en het hele systeem voelt erg soepel aan. Ook bijvoorbeeld de functionaliteit waarmee twee schermen tegelijkertijd geraadpleegd kunnen worden werkt veel soepeler dan bijvoorbeeld op de Galaxy Note 10.1, een grote versie van de Note.

De functionaliteit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld een videoscherm verkleind kan worden en op de rest van het scherm de browser gebruikt kan worden. Het is op die manier mogelijk om iets op internet op te zoeken terwijl de video blijft afspelen.

Zoals gezegd is de Note II standaard uitgerust met Android 4.1 (Jelly Bean). De nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem heeft een aantal verbeteringen waardoor de software een stuk soepeler draait.

Google Now

Ook is de Note II dankzij Android 4.1 standaard uitgerust met Google Now, een digitale assistent in het besturingssysteem. Now geef antwoord op vragen die de gebruiker nog niet gesteld heeft. Zo presenteert de dienst automatisch het weer op de huidige locatie en weet het bijvoorbeeld waar het werk en huis van de gebruiker zich bevinden. Zo is het mogelijk automatisch actuele verkeersinformatie te krijgen.

Het systeem leert van de gebruiker zelf en is een aardige toevoeging aan de standaard zoekfunctionaliteit van Google. In de praktijk is het echter vooral een gimmick.

Scherm en formaat

Het grote scherm van de Note II is voor velen een pluspunt omdat video’s en foto’s bekijken en browsen een stuk aangenamer is dan op kleinere schermen. Toch brengt het ook nadelen met zich mee omdat het formaat voor anderen te groot is.

Ook wij blijven de omvang een probleem vinden. Met één hand is de Note II eigenlijk niet te besturen. Daarom moet het toestel vaak met twee handen vastgehouden worden, wat weer onhandig kan zijn in het openbaar vervoer en het gebruik dus minder mobiel maakt. Ook is het toestel aan je oor houden tijdens het bellen minder comfortabel dan bij kleinere telefoons.

Het scherm zelf is overigens van een ander soort dan in de Note I. Het gaat nog steeds om een HD Super AMOLED scherm, maar Samsung maakt in het nieuwe toestel geen gebruik van een Pentile-scherm.

Daardoor kan het scherm scherper beeld leveren op dezelfde resolutie. Het aantal pixels is in de Note II licht achteruit gegaan van een resolutie van 1280x800 naar 1280x720. In scherpte is er echter geen verschil te merken tussen de twee toestellen.

Kleuren

Ook qua kleurweergave is er weinig veranderd. Alleen de echt felle kleuren lijken in de Note II iets feller te zijn, maar het verschil is minimaal. Wel is het contrast iets verbeterd, wat vooral zorgt voor een betere weergave van wit.

Bij foto’s en witte vlakken treedt er bij de AMOLED-schermen wel een lichte blauwe gloed op, maar qua kijkhoeken presteren deze schermen, en ook dat van de Note II, dan weer uitstekend.

Jammer is dat Android geen gebruikmaakt van het grotere scherm. Apps schalen automatisch en dat zorgt ervoor dat er bijvoorbeeld in de app van NU.nl evenveel artikelen zichtbaar zijn. Ook op het thuisscherm is geen extra ruimte voor apps, maar is alles simpelweg groter.

Camera en accu

De Note II toestel is uitgerust met dezelfde camera-hardware als de Galaxy S III. Het aantal megapixels is op 8 gelijk gebleven aan dat in de eerste Note. In de praktijk levert de nieuwe camera betere foto’s op bij slechte belichting. Verder is er weinig verschil te merken, al lijken de kleuren iets realistischer.

Met de nieuwe camera kan het nieuwe toestel uitstekend meekomen met de huidige topmodellen van andere bedrijven. De camera aan de voorkant heeft 0,1 megapixel moeten inleveren, maar levert wel scherpere foto’s en beter beeld bij videobellen. Er treed vooral minder ruis op.

Qua accuduur heeft Samsung ook een stap gezet. De batterij heeft met 3100 mAh een veel grotere capaciteit dan zijn voorganger met 2500 mAh. In de praktijk zorgt dit ervoor dat de Note II ongeveer een uur langer mee zal gaan en dat terwijl de eerste Note al een bijzonder goede accuduur heeft.

S Pen

Een belangrijk onderdeel van de Note-serie is de stylus. Zowel de Galaxy Note, Note 10.1 als Note II zijn uitgerust met de S Pen. Met deze stylus kunnen aantekeningen gemaakt worden en is het mogelijk tekeningen te maken.

De pen in de Note II is dikker dan die in de eerste Note. Bovendien is de punt een stuk gevoeliger, waardoor er realistischer getekend kan worden en schrijven iets nauwkeuriger gaat. Ondanks merkbare verbeteringen aan de software voor handschriftherkenning blijft het een behoorlijke prestatie om handschrift foutloos om te zetten naar tekst.

Handig

Handig is dat wanneer de pen verwijderd wordt er automatisch een menu omhoog schiet met apps speciaal voor de S Pen. Het aanbod aan apps van derden die goed samenwerking met de stylus vallen een jaar na de introductie van de Galaxy Note nog wel tegen.

Met een speciale knop aan de zijkant van de stylus is het mogelijk om op elk moment een notitiescherm op te roepen dat dan deels over de geopende applicatie heen komt te staan. Door deze knop ingedrukt te houden kan de gebruiker een deel van het scherm selecteren en dit als screenshot delen.

Het is mogelijk om zelf het formaat en de vorm van de selectie aan te passen. Ook kan op deze manier eenvoudig tekst worden geselecteerd.

Samsung heeft er ook voor gezorgd dat als de S Pen net boven het scherm van de Note II wordt gehouden er standaard een cursor verschijnt. Dit verhoogt de nauwkeurigheid bij het klikken en is vooral handig bij het aanklikken van websites in de browser.

Sneller en slimmer

De Galaxy Note II is vooral veel sneller en slimmer geworden. De snelheid komt het best naar voren bij het gebruiken van meerdere schermen tegelijkertijd, maar ook bij dagelijkse taken als het laden van apps is het verschil merkbaar.

Hoewel de S Pen veel slimmer is en zorgt voor een betere ervaring blijft de functionaliteit voor ons nog steken tussen een handige gimmick en een onmisbare feature, hoewel het voor specifieke gebruikers voordelen heeft. De update van het scherm en de camera zijn helaas minder opvallend, maar het is zeker een vooruitgang. Android 4.1 zorgt bovendien voor een veel betere gebruikerservaring.

In vergelijking met de eerste Note is dus een grote stap gezet die het nieuwe toestel voor gebruikers van de Note de moeite waard maakt. Voor veel mensen zal het toestel net iets te groot zijn en is bijvoorbeeld de Galaxy S III een betere optie, mits er geen waarde wordt gehecht aan de S Pen.

Lees de review van de Galaxy S III
Lees de review van de Galaxy Note

Galaxy Note II

Ruim een jaar na de Galaxy Note is er de Galaxy Note II. Hetzelfde grote formaat, standaard Android 4.1, nieuwe functionaliteiten voor de stylus en meer snelheid. © NU.nl/Dennis van Luling
Qua uiterlijk is er in ieder geval weinig veranderd. Het scherm is iets groter (5,5 inch) en het formaat bijna hetzelfde. De Note II is een paar millimeter langer en een paar millimeter smaller. De hoeken zijn nog steeds afgerond en er zit nog steeds één knop op de voorkant van de Note II. © NU.nl/Dennis van Luling
De behuizing is wel aangepast. De achterkant van de originele Note was gemaakt van een stroef zwart materiaal. De kleur van de Note II is donkergrijs en glimmend en wijkt daarmee dus af. De behuizing is nu in zijn geheel van glad plastic gemaakt. Het nieuwe oppervlak ligt overigens niet minder goed in de hand. De achterkant glijd juist minder snel weg en zorgt dus voor meer grip. Het grotere scherm past in bijna hetzelfde formaat behuizing omdat de bezel, de rand om het scherm, dunner is geworden. © NU.nl/Dennis van Luling
Er is in de Note II vooral veel onder de motorkap aangepast. Zo is het RAM-geheugen uitgebreid van 1 naar 2 GB en beschikt hij over een 1,6 GHz quad core processor. In de eerste Note ging het nog om een dual core chip met een kloksnelheid van 1,4 GHz.Samen met Android 4,1 zorgen de verbeterde specificaties voor een veel snellere ervaring. Applicaties starten merkbaar sneller op, browsen gaat sneller en het hele systeem voelt erg soepel aan. © NU.nl/Dennis van Luling
Het grote scherm van de Note II is voor velen een pluspunt omdat video’s en foto’s bekijken en browsen een stuk aangenamer is dan op kleinere schermen. Alleen de echt felle kleuren lijken in de Note II iets feller te zijn, maar het verschil is minimaal. Wel is het contrast iets verbeterd, wat vooral zorgt voor een betere weergave van wit en zwart. © NU.nl/Dennis van Luling
Jammer is dat Android geen gebruikmaakt van het grotere scherm. Apps schalen automatisch en dat zorgt ervoor dat er bijvoorbeeld in de app van NU.nl evenveel artikelen zichtbaar zijn. Ook op het thuisscherm is geen extra ruimte voor apps, maar is alles simpelweg groter. © NU.nl/Dennis van Luling
Een belangrijk onderdeel van de Note-serie is de stylus. De pen in de Note II is dikker dan die in de eerste Note. Bovendien is de punt een stuk gevoeliger, waardoor er realistischer getekend kan worden en schrijven iets nauwkeuriger gaat. Ondanks merkbare verbeteringen aan de software voor handschriftherkenning blijft het een behoorlijke prestatie om handschrift foutloos om te zetten naar tekst. © NU.nl/Dennis van Luling

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:
Tip de redactie