SHANGHAI - Foxconn, 's werelds grootste producent van computeronderdelen, heeft zaterdag tegengesproken dat het bedrijf met stakingen kampt in China. 

Er was weliswaar een conflict met een kleine groep werknemers, maar dat is snel opgelost, zo liet Foxconn zaterdag weten.

De mensenrechtenorganisatie China Labor Watch (CLW) meldde vrijdagavond (Nederlandse tijd) dat tussen de 3000 en 4000 medewerkers van een iPhone 5-fabriek aan het staken waren. Volgens de organisatie waren de prestatie-eisen van werknemers verhoogd, waardoor inferieure producten werden afgeleverd.

De nieuwe eisen leidden ertoe dat kwaliteitsinspecteuren meerdere malen in elkaar werden geslagen door arbeiders, aldus CLW. Toen de fabrieksbazen niet ingrepen, zou het werk zijn stilgevallen.

Arbeidsomstandigheden

Het conflict gebeurde in een fabriek in Zhengzhou, ruim 600 kilometer ten zuiden van Peking, maar het heeft volgens Foxconn juist niet geleid tot werkonderbrekingen.

In september braken rellen uit in een andere fabriek van Foxconn, in de Chinese stad Taiyuan. Ongeveer 2000 medewerkers raakten toen slaags met 5000 politieagenten.

Afgelopen mei maakten Apple en Foxconn nog bekend dat ze de arbeidsomstandigheden bij Chinese fabrieken wilden verbeteren. In augustus bleek uit inspecties van de onafhankelijke Amerikaanse Fair Labor Association dat arbeidsomstandigheden in de Foxconn-fabrieken waren verbeterd.