SEOEL - Het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics verwacht vanwege de populaire Galaxytelefoons in het derde kwartaal weer een recordwinst van 7,3 miljard dollar te boeken.

Dat heeft de elektronicagigant donderdagnacht (Nederlandse tijd) bekendgemaakt.

Samsung verwacht een operationele winst van 8,1 biljoen won (5,6 miljard euro), bijna twee keer zoveel als een jaar eerder in dezelfde periode en 20 procent meer dan in het tweede kwartaal.

De recordwinst heeft te maken met de goedlopende verkoop van de Galaxy smartphones. Het bedrijf verwacht dat de in mei gelanceerde Galaxy S III nog dit jaar 30 miljoen keer over de toonbank zal gaan.

Samsung komt later deze maand met de definitieve bedrijfsresultaten voor het derde kwartaal.

iPhone 5 en rechtszaak

Dit jaar heeft het bedrijf elk kwartaal weer een record gebroken. Analisten verwachten echter dat dit in december eindigt, omdat het Zuid-Koreaanse bedrijf zijn uitgaven aan marketing moet vergroten om onder meer de nieuwe iPhone van Apple tegenwicht te bieden op de zeer competitieve smartphonemarkt.

In het vierde kwartaal moet Samsung misschien geld opzij zetten als het een rechtszaak tegen Apple over patenten ook in een hoger beroep verliest. Een Amerikaanse rechter veroordeelde Samsung in augustus tot een boete van 1 miljard dollar.