AMSTERDAM - De Bijenkorf is tijdens de Drie Dwaze Dagen begonnen met de verkoop van een betaalbare 3D-printer met een prijskaartje van 1050 euro.

De Cube 3D-printer kost in de Verenigde Staten 1299 euro en ligt daar al sinds begin dit jaar in de winkels. De Bijenkorf neemt de Europese lancering voor zijn rekening.

Dat de prijs relatief laag is, brengt ook nadelen met zich mee. Zo kan er maximaal een object van 14 bij 14 bij 14 centimeter geprint worden, meldt de Volkskrant.

De printer werkt door een object laag voor laag op te bouwen. Dit gebeurt door een soort plastic draden te smelten en deze vervolgens weer te laten uitharden.

Ontwerpen

Er worden 25 digitale ontwerpen voor 3D-objecten aangeleverd. Online zijn er uiteraard meer verkrijgbaar en de gebruiker kan zelf een object ontwerpen. Hiervoor wordt software voor Androidtelefoons en –tablets meegeleverd.

Het softwarepakket voor Windows kost volgens de Volkskrant 49 dollar.

Of ook andere winkels de printer gaan verkopen is onbekend. Er verschijnen de afgelopen maanden steeds meer 'goedkope' 3D-printers vanaf zo’n duizend euro. Ook bijvoorbeeld het Nederlandse bedrijf Leapfrog maakt een betaalbaar model.

De professionele modellen kosten over het algemeen enkele duizenden tot enkele tienduizenden euro’s.