AMSTERDAM - Samsung claimt dat de voorzitter van de jury die Apple vorige maand een schadevergoeding van 1,05 miljard dollar toekende partijdig was.

Juryvoorzitter Velvin Hogan zou belangrijke informatie hebben verzwegen bij de selectie van de jury, schrijft Samsung in een brief aan de rechter.

Hogan werkte vroeger voor hardwarefabrikant Seagate. Het bedrijf klaagde hem op een zeker moment aan en daardoor gingen Hogan en zijn vrouw failliet.

Samsung is sinds vorig jaar de grootste aandeelhouder van Seagate. Dat zou Hogans objectiviteit kunnen hebben beïnvloed, betoogt Samsung. De advocaten van de Koreaanse elektronicagigant vinden het oneerlijk dat ze Hogan daar bij de selectie van de jury geen vragen over hebben kunnen stellen. Toen wisten ze het namelijk nog niet.

Zaak opnieuw

Het bedrijf vindt dat de hele jury moet worden opgeroepen, zodat de juryleden kunnen worden ondervraagd. Verder moet de zaak volgens Samsung helemaal opnieuw en hoort de schadevergoeding veel lager uit te vallen.

Samsung en Apple zijn al geruime tijd verwikkeld in een wereldwijde patentoorlog. In Amerika lopen verschillende zaken rondom het uiterlijk van smartphones en tablets en over patenten op technieken die gebruikt worden in de apparaten. Samsung had eerder al beroep aangetekend tegen de bovengenoemde uitspraak.