AMSTERDAM - Wetenschappers gaan het brein van honingbijen simuleren en de kunstmatige versie vervolgens verwerken in een vliegende robot die volledig zelfstandig moet kunnen bewegen.

Dat melden diverse buitenlandse media. De universiteiten van Sheffield en Sussex werken samen aan het project waarvoor zij omgerekend 1,25 miljoen euro subsidie hebben gekregen.

De wetenschappers willen in 2015 een zelfvliegende robot gemaakt hebben. De grootste uitdaging is de ontwikkeling van een gesimuleerd brein. De hersenen van bijen zijn volgens de onderzoekers bijzonder interessant.

Bijen kunnen bijvoorbeeld hun weg terug naar de kolonie vinden. Ze gebruiken daarvoor waarschijnlijk de zon als oriëntatiepunt en berekenen de beweging van de zon om hun thuis terug te vinden.

De ontwikkeling van een dergelijke robot kan helpen bij reddingsmissies en het automatisch bestuiven van gewassen.

Chips

"Omdat het brein van een honingbij een stuk kleiner en toegankelijker is dan dat van gewervelde dieren, hopen we dat we uiteindelijk een accuraat en compleet model kunnen maken en dit kunnen testen in een vliegende robot", aldus één van de onderzoekers tegenover de BBC.

Het kunstmatige brein draait op krachtige grafische chips die geleverd zullen worden door Nvidia. Uiteindelijk hopen de wetenschappers dat de vliegende robot beslissingen zal nemen op basis van wat het 'voelt' in plaats van op basis van voorgeprogrammeerde taken zoals nu bij robots het geval is.