AMSTERDAM - Microsoft komt niet alleen met eigen tablets, maar gaat ook een eigen Windows Phone maken. Naast de software ontwikkelt het bedrijf dan ook de hardware.

Dat berichten diverse buitenlandse media op basis van anonieme bronnen.

Windows Phone Central stelt dat diverse eigen bronnen de geruchten die in China ontstonden, hebben bevestigd. Een testversie van het toestel zou zelfs al geproduceerd zijn en momenteel getest worden.

Microsoft verraste in juni met de aankondiging van eigen tablets met de naam Surface. De modellen moeten gezien worden als voorbeeld voor hardwarepartners van Microsoft. De Surface draait op Windows 8 en het is de eerste keer dat het bedrijf gaat concurreren met de eigen partners. Normaal maakt Microsoft alleen de software voor een pc.

Windows Phone

Ook bij Windows Phone-toestellen levert het bedrijf uit Redmond alleen de software aan en laat bedrijven als Nokia, HTC en Samsung daar vervolgens telefoons mee maken.

Volgens zowel Windows Phone Central, BGR.com en China Times is Microsoft echter druk bezig met een eigen smartphone die draait op Windows Phone 8. Prijzen, details en lanceerdata zijn volgens de bronnen van Windows Phone Central en BRG.com nog niet bekend.

China Times meldt dat de 'Surface-telefoon' in de eerste helft van 2013 in de winkels ligt.

Stephen Elop, CEO van Nokia, stelde in een interview deze week nog dat hij niet op de hoogte is van een eigen smartphone van Microsoft. Nokia is op het gebied van Windows Phone partner van Microsoft.