AMSTERDAM - Stephen Elop, CEO van Nokia, is achteraf blij dat hij niet voor Android gekozen heeft om smartphones mee te gaan maken. Ondanks de langzame start, verwacht Nokia nog steeds veel van Windows Phone.

Dat laat Elop weten in een interview met All Things Digital.

De topman erkent dat hij gehoopt had dat de verkoop van Lumia-toestellen sneller een succes zou zijn. De eerste smartphones werden in oktober 2011 gelanceerd, maar de verkoop viel tegen.

Inmiddels is de Lumia 900 op de markt gekomen en staat de Lumia 920 gepland voor een lancering in november. Elop stelt dat de producten solide zijn en het bedrijf er niet over denkt de koers te veranderen.

Android

De CEO gelooft heilig in Windows Phone als platform voor smartphones. Zelfs als hij terugkijkt op de samenwerking die Nokia aanging met Microsoft is hij blij dat er niet voor Android gekozen is.

Volgens Elop had Nokia bij Android niet genoeg ruimte gehad om zichzelf te onderscheiden van de rest.

Problemen

Dat probleem had Nokia overigens ook bij de eerste Lumia’s met Windows Phone. De versie waarmee de eerste toestellen werden uitgerust, was al klaar voor Nokia de telefoons ging produceren. Er konden volgens Elop dus weinig onderscheidende factoren worden ingebouwd.

Bovendien erkent hij dat Nokia fouten heeft gemaakt bij het benaderen van retailers zoals providers. Vooral in Europa. "We hebben de Lumia’s breed ingezet", Aldus Elop. "Iedereen had ze.” Volgens de topman had Nokia beter bepaalde providers exclusief kunnen benaderen.