AMSTERDAM - Er worden veel minder ultrabooks verkocht dan verwacht. Onderzoeksbureau IHS heeft de voorspelling voor dit jaar gehalveerd.

Dat maakt IHS bekend in een bericht op de website.

Naar verwachting zullen er dit jaar 10,3 miljoen ultrabooks verscheept worden. Dat zijn er veel minder dan het eerder voorspelde aantal van 22 miljoen. Ook de verwachting voor 2013 is fors bijgesteld van 61 naar 44 miljoen.

IHS stelt dat de tegenvallende verkoop vooral komt door de hoge prijs en slechte marketing. Ultrabooks zijn dunne, lichte en snelle laptops die vaak rond de 1000 euro kosten. Onder meer Asus, Acer, HP en Dell maken ultrabooks.

Prijzen

"Tot nu toe is de pc-industrie er nog niet in geslaagd 'buzz' te creëren bij consumenten", aldus Craig Stice, analist van IHS. "Dit is zeker een probleem als gekeken wordt naar de hype rond veel tablets en smartphones. Dit in combinatie met de hoge prijs zorgt ervoor dat de verwachting voor 2012 niet gehaald wordt."

Er wordt al tijden gesproken over een prijsverlaging van ultrabooks. Er zijn inmiddels wel een aantal goedkopere modellen beschikbaar, maar de gemiddelde prijs blijft rond de 900 á 1000 euro schommelen. Volgens IHS zou dit in de VS meer richting de 600 dollar moeten gaan.

Targets

Eerder gaf Patrick Bliemer, Managing Director Intel Noord-Europa, al aan dat de ambitieuze targets rond ultrabooks niet gehaald zijn. Intel heeft initiatief genomen wat betreft de dunne laptops. Eind 2011 en begin 2012 werd geroepen dat het marktaandeel van ultrabooks op de laptopmarkt eind 2012 tussen de 30 en 40 procent zou liggen.

Dat is bij lange na nog niet het geval.

Ook onderzoeksbureaus Gartner en IDC stelden deze zomer dat ultrabooks de pc-markt niet uit het slop trekken. "Het totale volume van ultrabooks was in het tweede kwartaal beperkt", aldus Gartner. IDC stelde: "Ultrabooks hebben nog weinig invloed omdat consumenten wachten op verbetering in Windows 8, maar ook de prijs speelt mee."