AMSTERDAM - Android wint fors aan marktaandeel in Europa. In het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje heeft het mobiele besturingssysteem van Google bijna 70 procent marktaandeel.

Dat blijkt uit onderzoek van Kantar Worldpanel.

Het onderzoeksbureau onderzocht het marktaandeel in de vijf grootse landen van Europa in de maanden mei, juni en juli. Gezegd moet worden dat de Galaxy S III van Samsung in mei uitgekomen is en de iPhone 5 pas na de onderzochte periode in de verkoop ging.

Toch is de trend in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, toen de iPhone 4s ook nog niet te koop was, opmerkelijk. Het aandeel van iOS op de smartphonemarkt kwam 4,3 procentpunt lager uit.

Android

In dezelfde periode nam het marktaandeel van Android toe met 19,8 procentpunt. RIM en Symbian moesten respectievelijk 5,8 procentpunt en 9,6 procentpunt inleveren. Het aandeel van Windows Phone groeide met 1,2 procentpunt.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Kantar Worldpanel. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Kantar Worldpanel. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Het mobiele besturingssysteem van Google dat staat op smartphones van onder meer Samsung, Sony en HTC is in Spanje het grootst. Daar heeft het marktaandeel een voorlopig hoogtepunt van 84 procent bereikt.

Ook in Groot-Brittannië neemt het Androidaandeel flink toe. Blackberry is daar doorgaans goed vertegenwoordigd, maar dat aandeel nam in het afgelopen jaar met bijna 12 procent af.

VS

De situatie in de Verenigde Staten (VS) is heel anders. Daar heeft iOS een marktaandeel van 33,6 procent tegenover 14 procent in Europa. Android is in de VS goed voor 59,6 procent. In Europa is dat in de vijf grote landen 68,5 procent.

In de VS nam het aandeel van Android zelfs iets af.