AMSTERDAM - Samsung heeft de iPhone 5 toegevoegd aan één van de Amerikaanse patentzaken tegen Apple. Bovendien is het voorlopige verkoopverbod op de Galaxy Tab 10.1 opgeheven.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf stelde vlak na de aankondiging van de iPhone 5 al dat het toestel waarschijnlijk patenten van Samsung zou schenden.

Inmiddels is de nieuwe smartphone toegevoegd (pdf) één van de Amerikaanse patentzaken. Volgens Samsung worden er onder meer 3G-patenten geschonden en zouden een aantal specifieke functies gebruikmaken van andere patenten van het bedrijf.

Op 6 november staat de eerste zitting op de planning en dan zal duidelijk worden of de rechter het toevoegen van de iPhone 5 toestaat.

Genoodzaakt

Samsung laat in een reactie weten: "We hebben altijd de voorkeur gehad te concurreren op de markt in plaats van in de rechtszaal. Apple blijft echter agressieve juridische stappen nemen die concurrentie tegengaan. Om deze reden zien we ons genoodzaakt deze stap te nemen om ons intellectueel eigendom te beschermen."

Galaxy Tab

Een andere rechter in een andere Amerikaanse patentzaak tussen de twee bedrijven heeft maandagnacht (Nederlandse tijd) het voorlopige verkoopverbod op de Galaxy Tab 10.1 opgeheven.

Het verbod werd ingesteld door rechter Lucy Koh die dat deed op verzoek van Apple. Zij achtte de kans groot dat een jury de tablet te veel op de iPad zou vinden lijken. Uiteindelijk bleek dat niet zo te zijn en daarom ziet Koh af van het verbod.

Lees onze review van de iPhone 5