AMSTERDAM - Europese landen moeten aan de Europese Commissie rapporteren of Apple zich wel aan de garantieregels houdt.

Dat blijkt uit een brief van Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) aan alle lidstaten. Bloomberg heeft de brief in handen.

Reding wil weten of Apple op de nationale website of in advertenties wel aangeeft dat consumenten recht hebben op twee jaar garantie. Dat is namelijk zo volgens Europese regels.

In Italië kreeg Apple eerder een boete van 900.000 euro omdat er geadverteerd werd met één jaar fabriekgarantie. Het bedrijf liet daarna echter weten aan de eisen te hebben voldaan door de garantievoorwaarden aan te passen.

Reding is daar blijkbaar niet gerust op. In Nederland maakte de Consumentenbond zich eerder hard voor juiste garantievoorwaarden.

Onacceptabel

"Het zijn onacceptabele marketingpraktijken", aldus Reding in de brief. Een woordvoerder van Apple wilde niet op de brief reageren. Wat de mogelijke gevolgen zijn, is onbekend.

De Europese Commissie kan bedrijven niet onderzoeken of beboeten vanwege misleidende advertenties. Het kan alleen actie ondernemen tegen landen als zij niet aan EU-regels voldoen, aldus Bloomberg.