AMSTERDAM - Onderzoekers aan de universiteit van Indiana hebben een programma gemaakt waarmee de camera van een smartphone wordt gebruikt om gedetailleerde 3D-beelden te maken van de omgeving van de gebruiker.

De software, die op Android 2.3 draait, zou zonder toestemming beelden kunnen maken van alle plekken waar de smartphonegebruiker zich bevindt.

De Amerikanen noemen hun creatie 'visual malware' met de naam PlaceRaider, aldus Technology Review.

Het programma staat op de achtergrond aan en houdt bij waar de telefoon is en welke kant hij op wordt gericht. Ondertussen wordt via de camera beeldmateriaal verzameld om daaraan te koppelen.

Waardevolle objecten

De foto's worden vervolgens verstuurd naar een server, waar ze worden omgezet in 3D-beelden. Deze kunnen later worden doorzocht.

Door het bekijken van de beelden zouden dieven bijvoorbeeld waardevolle objecten of creditcard-nummers op het spoor kunnen komen.

De app werd getest door 20 mensen die niet van het doel van het experiment afwisten. Zij werden gevraagd om de geïnfecteerde telefoon te gebruiken in een kantoorruimte. Achteraf kon deze ruimte worden gereconstrueerd.

Bovendien bleek dat data veel makkelijker kon worden afgelezen uit de 3D-beelden dan uit de afzonderlijke foto's.

Geluid

Om te voorkomen dat dit soort malware zich daadwerkelijk verspreidt, zou het volgens de onderzoekers onmogelijk moeten worden gemaakt om het geluid van de camerasluiter uit te zetten. Zo zou een gebruiker het altijd kunnen horen als er onbedoeld foto's worden gemaakt.

Ook pleiten ze voor betere anti-virussoftware op smartphones, die apps als PlaceRaider kan opsporen.