AMSTERDAM – Tim Cook, CEO van Apple, heeft excuses aangeboden voor de slecht werkende kaartfunctie in het besturingssysteem iOS 6.

Apple heeft besloten om bij iOS 6 geen gebruik meer te maken van Google Maps. Het bedrijf heeft nu een eigen kaartfunctie, maar kreeg bij de lancering veel kritiek te verduren.

"Wij van Apple streven ernaar om topkwaliteit te leveren met onze producten", zegt Cook in een open brief.

"Met de lancering van onze nieuwe app Maps hebben we dat niet kunnen doen. We hebben erg veel spijt van de ontstane frustratie onder gebruikers en doen er alles aan om Maps te verbeteren."

Cook adviseert gebruikers om eerst andere kaartapps te gebruiken zoals Bing, MapQuest en Waze. Ook noemt hij Nokia Maps en Google Maps raadplegen in de browser een mogelijkheid. Een app van Google Maps komt waarschijnlijk pas aan het eind van dit jaar beschikbaar.

Kritiek

De kritiek op Maps van Apple richt zich vooral op het ontbreken van bepaalde herkenningspunten. In Nederland is 'Station Amsterdam Centraal' bijvoorbeeld niet te vinden. Ook zijn sommige adresgegevens achterhaald en ontbreekt een functionaliteit vergelijkbaar met Street View.

De nieuwe kaartapp wordt bij de iPhone 5 standaard geleverd. Gebruikers van de iPhone 4, 4s, de iPad 2 en de nieuwe iPad kunnen bovendien updaten naar iOS 6. Dan krijgen ook zij de nieuwe kaartapp geïnstalleerd en verdwijnt Google Maps.

Volgens Cook gebruiken inmiddels ruim 100 miljoen iOS-apparaten de nieuwe kaartfunctie van het bedrijf.