AMSTERDAM - Het Deense Libratone heeft donderdag naar eigen zeggen de eerste echt portable Airplay-speaker geïntroduceerd. De nieuwe luidspreker heeft geen wifi-netwerk nodig om draadloze muziekstreams te ontvangen van iOS-toestellen.

De Zipp, zoals Libratones nieuwe speaker heet, is niet de eerste luidspreker die Apple’s Airplay-technologie ondersteunt en een oplaadbare accu aan boord heeft. Wel is het volgens zijn fabrikant de 'eerste en enige' Airplay-speaker die ook echt als een portable apparaat is in te zetten.

Het apparaat heeft namelijk geen wifi-netwerk nodig om draadloze streams te ontvangen van iPods touch, iPads en iPhones, maar kan direct communiceren met Apple’s toestellen. Hierdoor is de Zipp ook te gebruiken voor streams op plaatsen waar geen wifi-netwerk beschikbaar is, bijvoorbeeld op het strand of in een park.

Zoals gebruikelijk bij speakers van het Deense bedrijf, is de Zipp in een kleurrijk jasje gestoken. Deze kleurrijke covers zijn verwisselbaar en zullen verkrijgbaar zijn in het rood, geel, roze, paars, grijs, zwart en blauw. Afhankelijk van de hoes kost de Zipp 399 of 449 dollar. De speaker is vanaf oktober online verkrijgbaar.