AMSTERDAM - Chipfabrikant Qualcomm heeft twee nieuwe mobiele processors aangekondigd. De nieuwe chips moeten quadcore-prestaties leveren op betaalbare smartphones.

De chips worden toegevoegd aan Qualcomm’s Snapdragon S4 Play-serie, een processorlijn bedoeld voor budgettoestellen. De MSM8225Q en MSM8625Q hebben vergelijkbare specificaties, maar zijn geschikt voor verschillende netwerktypen.

Beide beschikken over vier rekenkernen met een nog onbekende kloksnelheid. De chips zijn echter gebaseerd op twee eerder uitgebrachte dualcore-processors uit de S4 Play-lijn, de MSM8225 en MSM8625. Deze mobiele chips hadden een verwerkingssnelheid van 1GHz.

Hd-resolutie

De nieuwe chips hebben ondersteuning voor energiezuinig ddr2-geheugen, wat een grotere bandbreedte moet opleveren dan bij hun dualcore voorgangers. Hierdoor ondersteunen de chips schermresoluties van 1280 bij 720 pixels, aldus Qualcomm. Dat is ook de maximale resolutie voor video-opnames.

De twee nieuwe chips worden eind dit jaar aan smartphonefabrikanten geleverd. Naar verwachting komen de eerste smartphones met de processors in het eerste kwartaal van 2013 op de markt.