AMSTERDAM - Volgens Google zijn de zelfrijdende auto’s van het bedrijf veiliger dan wanneer een mens een auto bestuurt. Binnen vijf jaar moeten de auto’s breed beschikbaar zijn.

Dat stelt althans Sergey Brin, medeoprichter van Google, tegenover All Things Digital.

Vanaf woensdag mogen de zelfrijdende auto’s ook in de Amerikaanse staat Californië de weg op. Dan moet er nog wel een persoon met een rijbewijs in de auto zitten die het stuur kan overnemen als er iets mis gaat.

In de staat Nevada mochten de autonome auto’s al eerder rondrijden.

Ongelukken

Brin stelt dat de zelfrijdende auto van Google in potentie ongelukken kan voorkomen. "De auto’s kunnen levens redden en files voorkomen. Ik verwacht dat de zelfrijdende auto’s veel veiliger zullen zijn dan menselijke bestuurders."

De medeoprichter van Google hoopt dat diverse medewerkers de auto eind dit jaar al kunnen gaan testen. Nu mogen alleen hele specifieke werknemers die werken aan het project met de auto de weg op.

"Ik hoop dat mensen binnen een aantal jaar deze technologie veel breder gaan gebruiken. We hebben ambitieuze doelen. Je kan het aantal jaren voordat mensen zelfrijdende auto’s kunnen gaan gebruiken waarschijnlijk op één hand tellen", aldus Brin.