AMSTERDAM - De Amerikaanse boekhandel Barnes & Noble heeft twee nieuwe leestablets uitgebracht, de Nook HD en Nook HD+. Beide apparaten zijn voorzien van een hd-scherm en draaien op een aangepaste variant van Android.

De nieuwe aanwinsten voor de Nook-lijn van Barnes & Noble draaien beide op een dualcore Omap 4470-processor van Texas Instruments. Bij de Nook HD ligt de kloksnelheid op 1,3GHz, terwijl de processor van de Nook HD+ is ingesteld op 1,5GHz. De leestablets zijn compatibel met wifi en bluetooth, en hebben 1GB werkgeheugen aan boord.

De Nook HD is het compactste model van de twee. Deze uitvoering heeft een 7-inch scherm met een resolutie van 1440 bij 900 pixels. De Nook HD+ beschikt over een 9-inch scherm, waarvan de resolutie 1920 bij 1280 pixels bedraagt.

Vijf profielen

Beide Nook-toestellen maken gebruik van een aangepaste variant van Google’s Android-besturingssysteem. Zo heeft Barnes & Noble ondersteuning voor in totaal vijf gebruikersprofielen ingebouwd. Voor iedere gebruiker zijn apps apart in en uit te schakelen.

Van elk toestel verschijnen twee uitvoeringen. De Nook HD is verkrijgbaar met 8 of 16GB aan opslagruimte, voor omgerekend 200 of 237 euro. De Nook HD+ is te koop met 16 of 32GB voor respectievelijk 287 of 338 euro. Bij alle modellen is de opslagcapaciteit uit te breiden met microSD-kaartjes.

Verenigd Koninkrijk

De tablets beschikken over een app waarmee men toegang krijgt tot de boeken- en multimediawinkel van Barnes & Noble. De apparaten zijn vanaf november verkrijgbaar in het Verenigd Koninkrijk. Wanneer en voor welke prijs de toestellen in Nederland te koop zullen zijn, is nog niet bekend.