AMSTERDAM - Gebruikers van iPhones en iPads moeten waarschijnlijk nog maanden wachten voordat Google Maps als app beschikbaar zal zijn voor iOS 6.

Dat schrijven zowel techsite The Verge als de Amerikaanse krant the New York Times.

Beide media halen anonieme bronnen aan die bekend zijn met de plannen van Google wat betreft de ontwikkeling van een Google Maps-app voor iOS. De kaartsoftware van Google is niet meer standaard in iOS 6, het nieuwe besturingssysteem van Apple.

De iPhonemaker heeft nu een eigen kaartapp ontwikkeld die de afgelopen week veel kritiek kreeg. Bepaalde punten zijn niet in de software te vinden en er ontbreekt bijvoorbeeld Street View zoals men dat van Google Maps kent.

Verrassing

De zoekgigant werd volgens de bronnen verrast door het besluit van Apple om Google Maps aan de kant te schuiven. Voorheen werd de software standaard op iPhones en iPads geïnstalleerd.

De overeenkomst tussen Apple en Google liep nog een jaar toen Apple in juni 2012 delen van iOS6 onthulde. Toen werd duidelijk dat de kaartsoftware van Google geschrapt was. De zoekgigant kwam daar ook toen pas achter.

Eind 2012

Het duurt volgens de bronnen nog maanden voordat de Google Maps-app voor iOS klaar is. De bronnen van the New York Times stellen dat de app aan het eind van het jaar klaar zal zijn.

Naast het feit dat Google verrast werd door het besluit zou Google Maps ook op zich laten wachten omdat het bedrijf 3D-beelden in de app wil verwerken. In Maps van Apple kunnen sommige steden al in 3D bekeken worden.

Dinsdag liet Eric Schmit, bestuursvoorzitter bij Google, weten dat er in ieder geval nog geen app klaar staat. Ook zei hij: “Wat moesten we dan doen? Hen dwingen hun gedachten niet te veranderen? Het is hun besluit.”

Apple liet vorige week in een reactie op alle kritiek al weten: "We wisten bij de lancering dat het een belangrijk initiatief is en we zijn nog in een beginstadium. We verbeteren het constant en omdat Maps via de cloud werkt, wordt het beter naarmate meer mensen het gebruiken."

iOS 6 is als update verkrijgbaar voor mensen met bijvoorbeeld een iPhone 4, 4s of een iPad 2 en nieuwe iPad. De iPhone 5 wordt standaard uitgerust met de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem.