AMSTERDAM - Blackberrymaker RIM heeft weer nieuwe details van Blackberry 10, het nieuwe mobiele besturingssysteem, laten zien.

Tijdens een conferentie in de Verenigde Staten onthulde Research In Motion (RIM) nieuwe onderdelen van Blackberry 10 (BB10). De eerste toestellen worden nog steeds in het eerste kwartaal van 2013 verwacht.

Uit de presentatie blijkt dat de weergave van apps in BB10 anders wordt aangepakt dan in iOS van Apple en Android van Google. Het thuisscherm is meer vergelijkbaar met Windows Phone van Microsoft.

Zo toont het thuisscherm een soort widgets van applicaties die live geüpdatet worden. Dit betekent dat een weer-app live op het thuischerm de actuele weerssituatie laat zien. Of deze functionaliteit ook voor apps van derden werkt, is niet bekend.

Er kunnen maximaal acht apps op het thuisscherm worden weergegeven. De andere apps zijn via een swipe beschikbaar in een lijst die kleinere icoontjes toont.

Blackberry Hub

De Blackberry Hub, waarin e-mail, Blackberry Messenger en sociale media te bekijken zijn, is vanuit elke app opvraagbaar door vanaf de onderkant van het scherm omhoog en vervolgens naar rechts te swipen.

Ook is het mogelijk om als je in een app zit te ‘spieken’ wat er gebeurt is in de Blackberry Hub. RIM noemt dat Peek. Dan wordt Hub getoond over de helft van het scherm. Als er geen interessant bericht bijgekomen is, kan de gebruiker weer eenvoudig doorgaan in de andere app.

Toetsenbord

BB10 zal bij de lancering beschikken over apps voor de sociale netwerken Facebook, Twitter, LinkedIn en Foursquare. De evenementen uit deze apps zijn bovendien te integreren met de kalender. Hetzelfde geldt voor het adresboek en e-mail.

De software werd getoond op een testtoestel voor ontwikkelaars. Het er is dus nog niet over de hardware te zeggen. Wel heeft RIM opnieuw beloofd dat er ook toestellen met een toetsenbord zullen uitkomen.

Eerder werd al bekend dat de foto-software in Blackberry 10 aangepast is en dat er spraakbesturing wordt toegevoegd.