AMSTERDAM - Er is internationale regelgeving nodig voor de recycling van zeldzame aardmetalen die essentieel zijn voor de productie van (consumenten)elektronica.

Dat schrijven onderzoekers van de Amerikaanse Yale University deze week in het blad Science.

Eén van de auteurs, Barbara Reck, legt uit dat de hoeveelheid gerecyclede zeldzame aardmetalen momenteel praktisch nul is, terwijl het gebruik ervan snel toeneemt.

Onder de speciale metalen vallen onder ander indium, gallium en germanium. Indium is bijvoorbeeld nog steeds onmisbaar bij de productie van aanraakschermen en tft-panelen. Dat komt omdat het materiaal doorzichtig wordt wanneer het als dunne film wordt aangebracht.

Prikkelen

De metalen worden gebruikt in bijvoorbeeld smartphones, camera's en tv's. De materialen zijn slechts in heel kleine hoeveelheden nodig. Hierdoor is de waarde die uit een te recyclen product te halen valt te klein om de recyclelaars te prikkelen er nieuwe recyclingtechnieken voor te verzinnen.

Metalen zijn feitelijk oneindig her te gebruiken. Het goed kunnen recyclen van producten, staat of valt niet alleen bij andere productontwerpen en andere recyclingtechnieken, maar ook bij menselijk gedrag.

Eén van de grote voordelen aan het recyclen van metalen, is dat het delven van deze bijzondere metalen heel veel meer energie kost dan het recyclen ervan. De onderzoekers schatten dat recycling, afhankelijk van de gebruikte manier, een factor tien of twintig minder energie verbruikt dan traditioneel delven.