AMSTERDAM - Sony zal naar verluidt ruim 496 miljoen euro in Olympus investeren waarna het de grootste aandeelhouder zou zijn.

Dat vertellen drie bronnen aan Reuters.

Het plan moet deze week goedgekeurd worden door Sony. Met de investering van omgerekend bijna 500 miljoen euro krijgt het elektronicabedrijf 10 procent van Olympus in handen.

Na de kapitaalinjectie zou Sony samen met Olympus een bedrijf willen opzetten om medische apparatuur te ontwikkelen. Volgend jaar zou een topman van Sony deel moeten gaan uitmaken van de raad van bestuur van Olympus.

Fraude

Er gaan al langer geruchten over de mogelijke samenwerking tussen de twee bedrijven. Olympus, dat naast medische apparatuur ook camera’s maakt, heeft dringend een flinke kapitaalinjectie nodig om alle financiële tegenvallers het hoofd te kunnen bieden.

Afgelopen boekjaar (eindigend op 31 maart) werd een nettoverlies van ruim 480 miljoen euro geleden. Eerder werd duidelijk dat het bedrijf jarenlang verliezen op beleggingen met illegale boekhoudkundige trucjes verborgen heeft gehouden.

Drie voormalig bestuurders van Olympus bekenden dinsdag dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan boekhoudfraude.

Of de bedrijven ook op andere gebieden, zoals camera's, willen gaan samenwerken is nog niet bekend.