AMSTERDAM - Apple heeft tijdens het openingsweekend ruim vijf miljoen exemplaren van de iPhone 5 verkocht. Dat zijn er 'maar' één miljoen meer dan bij de introductie van de iPhone 4s, die in minder landen te koop was.

Dat heeft Apple maandag bekendgemaakt.

Eerder was al duidelijk dat er ruim twee miljoen exemplaren waren voorbesteld. Dat betrof een verdubbeling van het aantal voorbestelling van de 4s.

Dit weekend kon de iPhone 5 gekocht worden in Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Hong Kong, Japan, Singapore en de Verenigde Staten. In totaal ging het apparaat zeker vijf miljoen keer over de toonbank.

Van de iPhone 4s werden destijds vier miljoen exemplaren tijdens het eerste weekend verkocht. Toen was de smartphone echter niet direct verkrijgbaar in Hong Kong, Japan en Singapore.

Verwachting

Analisten hadden aan de hand van de voorverkoop gerekend op hogere cijfers tijdens het openingsweekend. Of de verkoop tijdens het gehele weekend 'tegenviel' in vergelijking met de voorverkoop vanwege bijvoorbeeld beschikbare voorraad is niet bekend.

Tim Cook, CEO van Apple, bevestigt in het bericht wel dat de 'oorspronkelijke voorraad' is uitverkocht.

Nederland

In Nederland is de nieuwste iPhone vanaf vrijdag 28 september verkrijgbaar. Vrijdag de 21e ging de telefoon al in de voorverkoop. T-Mobile stelde toen aan het eind van de dag dat het storm liep. "We kunnen nu al stellen dat de voorverkoop op de eerste dag dubbel zo hard is gegaan als met de vorige iPhone", aldus een woordvoerder toen.

Apple maakt ook bekend dat inmiddels 100 miljoen iOS-apparaten zijn geüpdatet naar iOS 6 dat woensdag 19 september beschikbaar kwam.

Lees hier over onze eerste ervaring met de iPhone 5