AMSTERDAM - Op de eerste dag van de voorverkoop van de iPhone 5 in Nederland liep het storm. Dat meldt T-Mobile vrijdag.

''We kunnen nu al stellen dat de voorverkoop op de eerste dag dubbel zo hard is gegaan als met vorige iPhone", aldus een woordvoerder van T-Mobile. 

Volgens het bedrijf waren er van de nieuwe smarthone van Apple, die vanaf 28 september wordt uitgeleverd, vrijdag rond het middaguur al 10.000 exemplaren verkocht. "Dit was veel meer dan we hadden verwacht. Het is rap gegaan." 

T-Mobile startte de verkoop van de iPhone om 5.30 uur. 8 minuten later werd de eerste iPhone besteld in de e-shop. Volgens de woordvoerder stond bij het call center de telefoon vanaf 8.00 roodgloeiend. Om 15.30 uur had de site al twee keer zo veel bezoekers gehad als normaal.

KPN, dat de nieuwe iPhone 5 ook al online verkoopt, kon geen cijfers geven.

Wereldwijd

De lancering van de iPhone 5 heeft vrijdag wereldwijd  tot lange rijen wachtende mensen geleid die zo snel mogelijk het nieuwste mobieltje van Apple wilden bemachtigen. Australië had de primeur om de telefoon aan de man te brengen.

Ook in landen als Japan, China, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk liep het storm.

Oberhausen

Veel Nederlanders konden niet wachten en trokken massaal de grens over naar Duitsland om het nieuwe telefoontje zo snel mogelijk in handen te hebben.

Een Duitse website repte over een ware invasie van Hollanders. Bij een Apple-verkooppunt in Oberhausen was een grote toeloop van Nederlanders. Er was sprake van duwpartijen, maar volgens de politie heeft de run op de iPhones geen problemen opgeleverd. Een vrouw was flauwgevallen, maar verder waren er geen incidenten, aldus de politie.

Donderdagavond verzamelden de eerste iPhone-fans in Oberhausen zich al. Midden in de nacht stonden er naar schatting al 1000 mensen te wachten.