AMSTERDAM - Volgens Samsung schendt Apple ook met de iPhone 5 diverse patenten van het Zuid-Koreaanse bedrijf. Het nieuwste toestel van Apple zal daarom hoogstwaarschijnlijk aan de Amerikaanse zaak worden toegevoegd.

Dat blijkt uit documenten die Samsung heeft ingediend bij de rechtbank, Foss Patents heeft de tekst in handen.

"Samsung vermoedt dat er in de nabije toekomst een aanklacht zal worden ingediend die de iPhone 5 toevoegt aan de rechtszaak", zo schrijft het bedrijf. "Gebaseerd op informatie die nu voor handen is, verwacht Samsung dat de iPhone 5 dezelfde patenten op dezelfde manier zal schenden als eerdere iPhones."

De iPhone 5 gaat vrijdag 21 september in de verkoop in onder meer de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Nederland is 28 september aan de beurt.

Twee zaken

De nieuwste iPhone zal hoogstwaarschijnlijk worden toegevoegd aan de tweede zaak van Apple en Samsung die in Californië loopt. De zaak werd dit jaar gestart en zal in maart 2014 behandeld worden. De bedrijven hebben ook een andere zaak bij dezelfde rechtbank lopen.

In die zaak bepaalde een jury dat Samsung ruim 1 miljard dollar schadevergoeding moet betalen aan Apple. Overigens kreeg Apple niet op alle fronten gelijk. Beide bedrijven zijn in hoger beroep gegaan.

Android 4.1

In de tweede zaak zal Apple zich volgens Foss Patents ook richten op Android 4.1. In andere documenten schrijft de iPhonemaker dat Android 4.1 Jelly Bean toegevoegd zal worden aan de zaak.

Samsung spreekt in de recent ingediende documenten overigens nog niet van een mogelijk verbod op de iPhone 5. Er wordt alleen gesteld dat er in totaal acht patenten geschonden zouden worden.

De wereldwijde patentoorlog tussen de twee bedrijven begon in april 2011 toen Apple een rechtszaak begon over het uiterlijk van Galaxytelefoons en –tablets.

Alles over de patentoorlog tussen Apple en Samsung

Lees onze hands-on van de iPhone 5