AMSTERDAM - Apple heeft iOS 6, de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem voor iPhones, iPads en de iPod Touch, gelanceerd. Een overzicht van de vernieuwingen.

De update naar iOS 6 kan sinds woensdagavond gedownload worden. Een verbinding met iTunes is niet nodig.

Direct na de update kwamen er veel klachten binnen over het ontbreken van wifi-verbinding. iPhones en iPads herkenden het wifi-netwerk niet meer. Apple heeft vrij snel een oplossing uitgerold waarna het probleem verholpen was. De exacte toedracht is echter nog onduidelijk.

Ook komen er klachten binnen over verdwenen muziek op de iOS-apparaten. De nummers zijn wel zichtbaar, maar kunnen niet afgespeeld worden. Niet alle gebruikers hebben hier overigens last van.

Google Maps

De meest opvallend veranderingen in het besturingssysteem zijn: het inwisselen van Google Maps voor een eigen kaart-applicatie, de integratie met Facebook, het nieuwe uiterlijk van de App Store en een uitbreiding van Siri.

Het verwijderen van Google Maps is de meest controversiële aanpassing en na onze eerste tests kunnen we zeggen dat Apple beter nog even had kunnen wachten.

In de eigen kaart-app met kaarten van TomTom zijn locaties in Nederland vaak lastiger of niet te vinden. Het gaat dan vooral om winkels en herkenningspunten. Adressen worden uiteraard wel gewoon gevonden. Ook lijkt de software niet altijd up to date te zijn waardoor inmiddels verhuisde bedrijven op de verkeerde locatie worden geplaatst.

Street View en navigatie

Het uiterlijk van de kaarten spreekt ons overigens wel aan. Jammer is dat de 3D-functionaliteit waarbij de gebruiker over een stad kan 'vliegen' niet in Nederland werkt. Daarbij ontbreekt een Steet View-functie zoals we die in Google Maps kennen.

Bovendien kunnen er geen routes gepland worden met het openbaar vervoer. Wel is er navigatie aan de app toegevoegd die goed werkt en ook weergegeven wordt als het toestel vergrendeld is. Op dit punt kan Apple wel meekomen met de concurrent.

Facebook

De overige veranderingen vielen bij ons in goede aarde. De Facebookintegratie werkt prima, snel en is optioneel. Er is dus geen verplichte koppeling.

Wordt het sociale netwerk wel gekoppeld, kan de gebruiker eenvoudig apps vanuit de App Store liken en evenementen en contacten uit Facebook synchroniseren met de agenda en het adresboek.

Ook is het mogelijk een Facebook-update te plaatsen via spraakherkenning Siri. Omdat de software nog geen Nederlands ondersteunt, is dat voor nu een vrij overbodige functie.

Siri

Er zitten in iOS 6 ook andere veranderingen in Siri. Zo is de spraakherkenningssoftware beschikbaar op de iPad en is Siri uitgebreid met bijvoorbeeld sportuitslagen. Een leuke toevoeging, maar geen schokkende verandering.

Tweakers.net weet te melden dat de accu van iPhones en iPads na een update over het algemeen een stuk langer meegaat. Opmerkelijk is dat de apparaten bij licht gebruik juist minder lang meegaan omdat iOS 6 in standby-stand meer energie lijkt te vragen.

Panorama

De mogelijkheid om panoramafoto's te maken werkt verrassend goed. De camera heeft weinig last van bewegingen en de details in de foto's zijn opvallend. Ook worden tijdens het maken van een panorama tips gegeven, bijvoorbeeld dat de telefoon iets hoger gehouden moet worden als te veel wordt afgedwaald van de rechte lijn.

De telefoon kan tijdens het maken van een panorama wel alleen in portrait-modus gehouden worden. De functie werkt niet horizontaal (landscape-modus).

Kleine aanpassingen

Verder zijn er nog tal van kleine aanpassingen gedaan in iOS 6. Zo kan 'Niet Storen' worden ingeschakeld waardoor alleen oproepen van bepaalde contacten nog doorkomen. Ook kan dan eenvoudig ingesteld worden welke apps wel en welke apps geen meldingen mogen geven.

Over het algemeen werkt de software op de eerste klachten na soepel en goed. Het uiterlijk is bijna niet aangepast en voelt voor veel mensen dus vertrouwd aan. De integratie met Facebook, het toevoegen van panoramafoto's en de kleine gimmicks zoals 'Niet Storen' zijn fijne toevoegingen.

Jammer is dat de grootste verandering (het weglaten van Google Maps) negatief uitpakt voor Apple. De nieuwe kaart-app kan simpelweg niet concurreren met wat Google jarenlang in Maps heeft opgebouwd.

Voor dit bericht is iOS 6 getest op een iPhone 4s en op de nieuwste iPad.