AMSTERDAM - Er zal rond de lancering van Windows 8 een momentum ontstaan voor Windowstablets, maar Microsoft zal voorlopig nog geen significant marktaandeel behalen.

Dat voorspelt althans onderzoeksbureau IDC.

IDC verwacht nu dat er dit jaar 117 miljoen tablets verscheept zullen worden, flink meer dan de 107,4 miljoen die in juni voorspeld werden.

"Apple leidt de markt met de iPad, we verwachten dat deze dominantie in de tweede helft van dit jaar zal doorzetten", aldus het onderzoeksbureau. "Maar we geloven ook dat er ruimte is voor andere spelers."

Windows

IDC verwacht dat het marktaandeel van Apple dit jaar zal groeien van 57,2 procent in 2011 naar 60 procent in 2012. In 2016 zou dat percentage nog op 58 procent moeten staan. Android krimpt dit jaar licht naar 35,3 procent.

Windows staat op dit moment op ongeveer 1 procent van de tablets. Dit percentage zal dit jaar groeien naar 4 procent vanwege de lancering van Windows 8 op 26 oktober. In 2013 zal het marktaandeel echter weinig groeien, aldus de onderzoekers. Dat jaar moet Windows op 6 procent van alle tablets draaien.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van IDC. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Verwarring

"Windows 8 en Windows RT zullen momentum creëren voor Windowstablets", aldus Jennifer Song, onderzoeker bij IDC. "Toch verwachten we dat het aantal verscheepte exemplaren, vanwege de hoge prijzen en verwarring bij consumenten, laag blijft tijdens het vierde kwartaal van dit jaar."

Windows 8 is een geheel nieuw besturingssysteem dat niet meer lijkt op de huidige Windowsvarianten. Critici stellen daarom dat veel consumenten de tablets en pc’s links zullen laten liggen omdat de overstap te groot zou zijn.

"Daarnaast zal Android in de tweede helft van 2012 groeien dankzij het succes van de Nexus 7 en Kindle Fire", aldus Song.