AMSTERDAM - Na de CEO van Siri heeft ook één van de mede-oprichters van de spraakbesturing Apple verlaten. De iPhonemaker nam Siri in april 2010 over.

Drie anonieme bronnen vertellen aan Bloomberg dat Adam Cheyer Apple heeft verlaten. Cheyer stond aan de wieg van spraakbesturing Siri en was vice president of engineering bij het bedrijf.

In april 2010 nam Apple Siri over en verwerkte de spraakbesturing in de iPhone 4s. Vorig jaar nam de voormalig CEO van Siri al ontslag bij Apple.

Hoewel de iPhonemaker zelf niet wil reageren op het bericht, schrijft Bloomberg dat de spraakbesturing de afgelopen maanden flinke kritiek heeft gekregen. In de Verenigde Staten worden tv-reclames getoond rondom Siri en die zijn volgens diverse consumenten misleidend. Er is zelfs een rechtszaak gestart.

Verbeterde variant

Tim Cook, CEO van Apple, liet onlangs nog weten dat Apple werkt aan een verbeterde variant van de software. "Ik denk dat je erg tevreden zal zijn met wat er de komende maanden gelanceerd zal worden. We hebben heel veel dingen die Siri kan doen", aldus Cook toen.

Woensdagavond om 19.00 uur Nederlandse tijd geeft Apple een persconferentie. Onder meer de iPhone 5 wordt daar verwacht, ook zal de nieuwe versie van het besturingssysteem iOS definitief gepresenteerd worden. Mogelijk krijgt Siri daarbij ook een update.