AMSTERDAM - Intel richt zich met een nieuwe serie processors vooral op mobiele apparaten die een langere accuduur moeten hebben. De Haswellchips zijn daarom extra energiezuinig en krijgen betere grafische prestaties.

Dat blijkt uit een presentatie tijdens het Intel Developer Forum in San Francisco.

De vierde generatie Intel Core-processors krijgt de naam Haswell en komt in 2013 uit. De chips zijn een stuk energiezuiniger dan huidige varianten en richten zich daarnaast vooral op de grafische prestaties die nodig zijn voor zware games en het afspelen van video’s.

De chips zijn gericht op dunne en mobiele apparaten als ultrabooks, tablets en smartphones.

Convertibles

Daarnaast komt er volgend jaar ook een aparte extra energiezuinige chip uit voor de zogenoemde hybride modellen. Deze 'convertibles' zijn een kruising tussen een laptop en tablet en kunnen dus op twee manieren gebruikt worden.

Door de nieuwe op Haswell gebaseerde chips kunnen de apparaten dunner en lichter worden en krijgen ze een langere accuduur. "Tegelijkertijd bieden de chips wel de volledige pc-ervaring", aldus David Perlmutter van Intel tijdens de presentatie.

Ook sprak de chipmaker nog kort over een speciale Intel Atom-processors met de codenaam Clover Trail. Deze chip wordt ontwikkeld speciaal voor Windows 8. Ook deze chip zou ideaal moeten zijn voor tablets en 'convertibles'.