AMSTERDAM - HTC gaat veel meer inzetten op Windows Phone en hoopt dat Windows Phone 8 de smartphoneverkoop een impuls kan geven.

Dat laat Jason Mackenzie, president sales en marketing bij HTC, weten in een interview met Reuters.

HTC haalt momenteel verreweg de meeste inkomsten uit Androidtoestellen. Het Taiwanese bedrijf heeft echter steeds meer last van de concurrentie met Apple en Samsung. De inkomsten dalen al enkele kwartalen achter elkaar.

Windows Phone 8, dat in de herfst verwacht wordt, moet HTC weer uit het slop trekken. Daarvoor zal het bedrijf zich ook meer gaan richten op het mobiele besturingssysteem van Microsoft.

Nokia

Het zal stevige concurrentie krijgen van onder meer Nokia. De Finse fabrikant werkt sinds vorig jaar samen met Microsoft en presenteerde eerder deze week de Lumia 920 die later dit jaar in de winkels ligt. Nokia omschreef het toestel als 'hét Windows Phone 8-vlaggenschip'.

Mackenzie stelt echter dat HTC zulke onderscheidende toestellen met Windows Phone zal maken dat zij het vlaggenschip zullen leveren.

Keuze

"Fabrikanten die ook Androidtoestellen ontwikkelen, maken de beste en mooiste toestellen meestal niet voor Windows Phone", aldus de topman van HTC. "De beste ontwerpen gaan naar Android."

Bij HTC gaat dat dus veranderen. Details wilde Mackenzie niet geven, maar het ontwerp zou in ieder geval uniek worden. Bovendien zijn er al harde afspraken met providers wereldwijd die de Windows Phone-toestellen van de fabrikant willen verkopen.

Android

Mackenzie benadrukt dat HTC niet minder gaat inzetten op Android. "We willen groeien op de Androidmarkt, maar tegelijkertijd ook groeien met Windows Phone."

Het nieuwste vlaggenschip van HTC, de One X, kreeg veel goede reviews maar heeft het bedrijf nog niet uit het slop kunnen trekken. Wanneer een eventueel nieuw vlaggenschip met Windows Phone 8 uit zal komen, is niet nog bekend.

Lees onze review van de One X