AMSTERDAM - Na het succes van de Kindle Fire komt Amazon met nieuwe varianten van de Kindle Fire, die de toevoeging HD krijgen.

Dat maakte Amazon donderdag bekend tijdens een persconferentie in het Amerikaanse Santa Monica.

Het bedrijf kondigde tijdens de bijeenkomst de komst van de Kindle Fire HD aan, een tablet die beschikt over een groter scherm dan zijn voorganger: 8,9 inch in plaats van 7 inch. Het model heeft een resolutie van 1920 x 1200 pixels, is 8,8 milimeter dik en 566 gram zwaar.

De tablet beschikt verder over een OMAP4470 dual-core ARM processor van Texas Instruments, die is gebaseerd op het Cortex-A9 ontwerp.

Dubbele antenne

De opslagcapaciteit bedraagt volgens CEO Jeff Bezos van Amazon ten minste 16 GB. Voor wifi maakt het apparaat gebruik van ingebouwde dubbele antenne: Amazon claimt dat de Kindle daardoor 41 procent sneller is dan de iPad, en ook sneller dan de Google Nexus 7. Een HDMI-uitgang maakt verbinding met een HD-tv mogelijk.

Daarnaast heeft de nieuwe tablet stereospeakers met Dolby sound en een HD-camera aan de voorzijde. De nieuwe tablet is per 21 november verkrijgbaar en moet 299 dollar gaan kosten.

Naast een variant met 8,9 inch-scherm zal er ook een Kindle Fire HD van 7 inch met dezelfde eigenschappen voor 199 dollar op de markt komen, die al per 14 september verkrijgbaar is.

Voorloper

De nieuwe Kindle Fire HD-tablets hebben in vergelijking met voorloper Kindle Fire, die in september 2011 werd aangekondigd,  niet alleen een groter scherm, maar ook meer opslagmogelijkheden en mobile breedbandmogelijkheden.

Er zit een snellere processor ingebouwd en, in tegenstelling tot de oorspronkelijke model een camera aan voorzijde. De vorige Kindle Fire is in prijs verlaagd tot 159 dollar.

4G LTE-versie

Tijdens de persconferentie werd verder bekend dat er een ook een 4G LTE-versie van de Kindle Fire HD zal verschijnen. Amazon deed geen uitspraak over de grootte van het display van deze variant. De tablet, die een prijs krijgt van 499 dollar, heeft onder andere 32 GB aan opslagruimte en 20 GB aan cloud-opslagmogelijkheden.

Voor 49.99 dollar kan de gebruiker er een jaarpakket bij kopen dat goed is voor 250 MB aan dataverkeer per maand en 20 GB cloud-opslagruimte.