AMSTERDAM - Apple eist in Nederland een verbod op alle Galaxysmartphones en -tablets van Samsung. Vrijdag staan de bedrijven tegenover elkaar in de Haagse rechtbank.

Dat meldt Webwereld donderdag op basis van informatie van de rechtbank.

Apple eiste eerder al een verbod op de Galaxy S, S II en Ace. Deze toestellen werden een jaar geleden verboden op basis van één octrooi. Samsung omzeilde het verbod en Apple eist alsnog op basis van andere octrooien een nieuw verbod.

Inmiddels wil Apple echter dat alle Galaxytelefoons verboden worden, dus ook het nieuwe vlaggenschip Galaxy S III. Bovendien eist de iPhonemaker een verbod op alle Galaxy Tab, inclusief alle nieuwe modellen, aldus Webwereld.

Diverse zaken

De zaak van vrijdag gaat alleen om een octrooit op multitouchtechnieken waarmee Apple eerder geen verbod afgedwongen kreeg. 28 september volgt een zitting over een octrooi dat toeziet op het scrollen in een fotogalerij. Op basis van dit octrooi werd het bovengenoemde verbod uitgesproken.

Ten slotte voert Apple in een aparte zaak nog modelrechten aan. Het gaat dan dus om het uiterlijk van de toestellen. Volgens Apple lijken de Samsungproducten te veel op de iPhone en iPad. Voor deze zitting is nog geen datum geprikt.

Vergoeding

Samsung boekte in juni nog een succes in de Nederlandse patentstrijd tegen Apple. Toen bepaalde een rechter dat Apple een vergoeding moet betalen aan de Zuid-Koreaanse concurrent vanwege patentschending in de iPhone 3G, 3GS, 4, iPad 1 en iPad 2. Om welk bedrag het gaat, is niet bekend.

Lees alles over de patentoorlog tussen Apple en Samsung