AMSTERDAM – Fujifilm heeft donderdag de X-E1 aangekondigd, een nieuwe systeemcamera met verwisselbare lenzen. Het apparaat is het tweede compacte toestel met losse objectieven van de Japanse camerafabrikant.

De X-E1 treedt in de voetsporen van de X-Pro1 en is de tweede camera in Fujifilms X-serie, een nieuwe productserie voor systeemcamera’s die begin dit jaar werd onthuld. Het nieuwe toestel is niet zozeer de opvolger van de X-Pro1, maar eerder het kleinere broertje.

Zo zijn de behuizing en het lcd-scherm een slagje kleiner en heeft het scherm achter op het toestel een lagere resolutie. Ook is de hybride zoeker van de X-Pro1 bij de X-E1 vervangen door een elektronische zoeker met oled-scherm.

Snellere autofocus

Het nieuwe cameramodel heeft wel dezelfde beeldsensor aan boord en zet dan ook dezelfde fotoresolutie van 16,3 megapixels neer. Ondertussen zegt Fujifilm de automatische scherpstelling te hebben verbeterd, waardoor de X-E1 sneller zou focussen dan zijn grote broer.

Fujifilm brengt de nieuwe camera in oktober in de Verenigde Staten op de markt. Het toestel zal daar 1000 (alleen body) of 1400 dollar (inclusief 18-55mm-lens) kosten. Nederlandse lanceerdata en prijzen zijn nog niet bekend.