AMSTERDAM – Dell heeft vrijdag de XPS Duo 12 aangekondigd, een kruising tussen een Windows 8-laptop en een tablet. Ook onthulde de fabrikant WindowsRT-tablet XPS 10 en een nieuwe all-in-one computer met 27-inch touchscreen, de XPS One 27.

Dell stelt de XPS Duo 12 voor als een ultrabook, waarvan het scherm kan worden gekanteld, zodat de dichtgeklapte laptop ook als tablet kan functioneren. Het apparaat beschikt over een scherm van 12,5 inch met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels, oftewel full-hd.

De fabrikant laat weten dat het apparaat is opgetrokken uit aluminium en koolstofvezel, en dat het volledige scherm bedekt is met stevig Gorilla Glass, maar verdere specificaties als processorsnelheid en beschikbaar geheugen zijn nog niet bekend.

Ook noemt Dell nog geen adviesprijs. De prijs wordt bekendgemaakt wanneer de XPS Duo 12 eind oktober in de winkels komt te liggen.

XPS 10

Naast de hybride tablet-laptop presenteerde Dell ook de XPS 10, een WindowsRT-tablet die eveneens eind oktober op de markt komt. De tablet kan worden uitgebreid met een optioneel dock dat ook dienstdoet als toetsenbord en het apparaat als het ware omtovert in een laptop, net als bij de Transformer-tablets van Asus.

Ook over dit model heeft Dell nog geen officiële specificaties vrijgegeven. Naar verluidt zou het scherm echter 10 inch meten, gebruikmaken van een ips-paneel en een resolutie van 1280 bij 800 pixels hebben. De prijs van de XPS 10 wordt pas tegen het eind van oktober onthuld.

XPS One 27

Ten slotte introduceerde Dell vrijdag de XPS One 27, een nieuwe all-in-one met een 27-inch scherm dat dezelfde resolutie heeft als het scherm in de 27-inch iMac: 2560 bij 1440 pixels. In tegenstelling tot Apple’s all-in-one, kan Dells nieuwe computer dankzij zijn touchscreen ook bediend worden met aanrakingen.

Bovendien is het scherm verder te kantelen dan tot nog toe gebruikelijk was binnen Dells XPS One-serie. Zo kan het 27-inch touchscreen vrijwel volledig plat worden gelegd. Het systeem zal leverbaar zijn met Core i5- en i7-processors, tot 16GB werkgeheugen en maximaal 2TB aan harddiskruimte. De XPS One 27 zal draaien op Windows 8 en komt eind oktober voor een nog onbekende prijs op de markt.