AMSTERDAM - IT-concern IBM heeft vrijdag een nieuw IT-platform gelanceerd, waarmee makers van elektronica hun apparaten 'slim' kunnen maken, via een verbinding met het internet.

De eerste partner waarmee het Amerikaanse concern samenwerkt is TP Vision, de maker van de Philips Smart TV.

"Televisies staan op het punt om het nieuwe open applicatieplatform te worden, vergelijkbaar met de applicatieplatforms op mobiele apparaten", zei Bruce Anderson, vice-president van de elektronicatak van IBM.

Maar het IBM-platform beperkt zich niet tot televisies, legt IBM-collega Paul Brody uit. "In de toekomst moet je mobiele apparaat naadloos communiceren met huishoudelijke apparatuur en andere elektronica zoals je wasmachine en je inbraakalarm."

Zo kan je telefoon via het gps-signaal doorgeven wat jouw locatie is en dat communiceren naar je koffiezetapparaat of je verwarming, die vervolgens indien gewenst worden ingeschakeld als je bijna thuis bent.

Apple

Ook technologiegigant Apple is bezig met de ontwikkeling van een dergelijk platform, maar volgens Brody is het voordeel van IBM dat het werkt met open standaarden, waardoor ook andere bedrijven toegang hebben tot de broncodes.

"Hoe snel de ontwikkeling naar een slim huishouden gaat, is afhankelijk van hoe snel elektronicamakers hun apparaten open stellen voor een bepaald platform." Volgens hem is het ook mogelijk dat er meerdere standaarden komen waarmee de apparaten worden aangesloten. Google is een andere partij op de markt die net als IBM met open standaarden werkt en die druk bezig is met Google TV, het eigen televisieplatform.