AMSTERDAM – Sony introduceerde woensdag op elektronicabeurs IFA in Berlijn de VPL-HW50ES, een nieuwe 3d-projector voor thuis. De opvolger van de VPL-HW30ES zou sterk verbeterd zijn op het gebied van helderheid en kleurweergave.

Sony zegt een van de pijnpunten van 3d-projectors – verminderde beeldhelderheid en contrast bij het gebruik van een actieve-sluiterbril – flink onder handen te hebben genomen bij het nieuwe model.

Zo zou de projector 30 procent helderder beeld opleveren dan zijn voorganger, terwijl het dynamische contrast is opgekrikt naar 100.000:1.

Ingebouwde brilzender

Verder zegt Sony met name gewerkt te hebben aan de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat. Zo beschikt de VPL-HW50ES nu wel over een ingebouwde infraroodzender voor communicatie met 3d-brillen, aldus Sony. Bij de voorganger moest hiervoor nog een losse ontvanger worden aangesloten.

Ook is de stand van de lens flexibeler in te stellen en maakt de ventilator in de beamer minder lawaai dan bij zijn toch al stille voorganger, aldus Sony. De VPL-HW50ES komt eind oktober uit in Europa. De projector zal verkrijgbaar zijn in het wit en zwart, maar de prijs is nog niet bekend.