AMSTERDAM - Samsung heeft vandaag op de IFA-beurs in Berlijn de Galaxy Note II aangekondigd. Ook komt een reeks Windows 8-producten op de markt.

De smartphone is de opvolger van de zeer populaire Galaxy Note, die met een scherm van 5,3 inch een van de grootste smartphones op de markt is.

Bij de Galaxy Note II is het scherm nog iets verder vergroot, naar 5,55 inch, zoals al werd verwacht.

Het toestel richt zich specifiek op multitasking. Zo kan een webbrowser op een deel van het scherm worden geopend, zonder dat andere applicaties afgesloten hoeven te worden. Ook notities en video's kunnen op deze manier tegelijk in beeld gebracht worden.

Jelly Bean

De telefoon heeft een 1.6GHz quadcore processor, ondersteunt 4G-internet en wordt verkocht met Android 4.1 Jelly Bean. Er komen versies van 16, 32 en 64 GB beschikbaar.

Op de achterkant zit een camera van 8 megapixel en de voorkant is uitgerust met een 1.9 megapixel-camera voor videogesprekken.

Windows 8

Ook is een reeks producten aangekondigd die gebruik maakt van Windows 8. De zogenaamde 'ATIV'-serie bestaat uit twee 'smart PCs', een tablet en een smartphone.

De smart PCs zijn tablets met een toetsenbord dat kan worden losgekoppeld, waardoor het een tablet wordt. De smart PC komt in een gewone en een 'Pro'-variant, die een betere processor aan boord heeft.

Beide versies hebben een LCD-touchscreen van 11.6 inch en beschikken over één USB-poort op de tablet en nog twee op het toetsenbord. Volgens Samsung heeft de normale variant een batterijduur van 14 uur en de Pro-versie 8 uur.

ATIV Tab

Ook werd een 'gewone' tablet aangekondigd. De Samsung ATIV Tab wordt niet geleverd met een toetsenbord en zal beschikken over Windows RT, de goedkopere versie van Windows 8 die speciaal voor tablets is gemaakt. Deze tablet heeft een scherm van 10,1 inch, net als de nieuwste Galaxy Tab, die op Android draait.

Ook komt Samsung voor het eerst met een smartphone die op Windows Phone 8 draait. De Samsung ATIV S beschikt over een 1,5GHz processor en heeft een AMOLED-scherm van 4,8 inch.

Wanneer alle producten precies in de verkoop zullen gaan en tegen welke prijs, is nog niet bekend.

Galaxy Camera

Samsung kondigde tijdens de IFA-beurs ook de Galaxy Camera aan, een compact-camera die draait op Android 4.1. De camera, met een sensor van 16 megapixel en een lens die tot 21x optische zoom ondersteunt, zal online kunnen via 3G, 4G en Wifi.

Zo kunnen foto's meteen gedeeld worden op sociale netwerken. Ook kunnen foto's meteen op het toestel worden bewerkt in de 'Photo Wizard'.

De Galaxy Camera slaat foto's ook automatisch op in de cloud via Samsung AllShare, de cloudopslagdienst van Samsung.

Presentatie Galaxy Note II