AMSTERDAM - Live-streaming dienst Ustream heeft onder de naam Broadcast for Friends een app uitgebracht waarmee gebruikers live videobeelden kunnen delen via Facebook. De app is nog niet perfect, maar weet zeker te overtuigen.

Ustream is een dienst waarmee gebruikers live video’s kunnen delen met andere gebruikers. Tot op heden konden deze video’s enkel worden geraadpleegd door deze te bekijken via de website van Ustream.

Dit concept is echter niet nieuw en al een behoorlijke tijd ook beschikbaar bij websites als Livestream en Justin.tv. Ook bij deze websites ligt de focus voornamelijk op het bekijken van live video’s via de websites van de diensten.

De app Broadcast for Friends weet zichzelf te onderscheiden door het mogelijk te maken om live video’s direct via Facebook te delen. De functionaliteit is boeiend aangezien het hiermee mogelijk is om direct een relatief groot publiek te bereiken met de video’s.

Werking

Om live video’s te delen met behulp van Broadcast for Friends is het nodig een koppeling te maken tussen de app en Facebook. Deze koppeling is snel en eenvoudig gemaakt waardoor het mogelijk is om direct aan de slag te kunnen gaan.

Het hoofdscherm van de app toont direct het camerabeeld met daaromheen enkele knoppen waarmee aanpassingen kunnen worden gedaan aan de video. Deze eenvoudige interface werkt prettig en snel.

Uitzenden

Een uitzending via Broadcast for Friends kan eenvoudig worden gestart door op de ‘Broadcast’ knop te drukken. De app zal vervolgens een korte verbindingstest doen waarmee wordt vastgesteld of de huidige verbinding snel genoeg is om live beelden uit te zenden.

Dit is mogelijk over zowel 3G als WiFi. Mocht de verbindingskwaliteit echter niet toereikend zijn, dan is het ook mogelijk een video op te nemen en deze online te plaatsen wanneer er een betere verbinding wordt gedetecteerd. Dit is een handige toevoeging, maar hiermee wordt wel direct het onderscheidende vermogen van het live delen van video’s onderdrukt.

Privacy

Tijdens het filmen is het mogelijk verschillende filters op video’s toe te passen. Een andere prettige toevoeging is de mogelijkheid om de privacy-instellingen van de app aan te passen. Zo is het mogelijk om video’s bijvoorbeeld alleen zichtbaar te maken voor Facebook vrienden. Helaas mist hierbij wel de integratie van de groepen die op Facebook zelf zijn aan te maken.

De kwaliteit van video’s kan over het algemeen als goed worden beschouwd. Zeker gezien het feit dat de beelden live vanaf een smartphone worden gestuurd kan worden gezegd dat de kwaliteit van beeld en geluid overtuigend zijn.

De vertraging tussen het opnemen en uitzenden van beelden was in de geteste omgevingen zo’n tien tot twintig seconden. De exacte vertraging is afhankelijk van de verbinding die wordt gebruikt.

Tekortkomingen

Ondanks dat Broadcast for Friends tijdens het testen geen problemen heeft vertoond, worden via internet door verschillende gebruikers toch bugs gemeld. Zo ondervinden veel gebruikers problemen waarbij er geen beeld wordt weergegeven bij het afspelen van video’s.

Dit probleem en het ontbreken van de mogelijkheid om naar zakelijke pagina’s en fanpagina’s op Facebook te streamen zijn bekend bij de makers van de app. Zij hebben aangegeven hieraan te werken.

Ook is de app op het moment van schrijven enkel beschikbaar voor de iPhone. Een Android versie zou onderweg zijn, maar wanneer deze exact verschijnt is nog niet bekend.

Oordeel

+ Live uitzenden op een persoonlijke Facebook pagina
+ Eenvoudige werking en bediening
+ Zowel over 3G als WiFi

- Veel gebruikers ervaren nog problemen
- Tot op heden enkel voor de iPhone

Beoordeling: 3.5 sterren

Categorie: Diensten
Platform: iOS
Prijs: Gratis
Link: iPhone