AMSTERDAM - De koers van Samsung is in de nacht van zondag op maandag gedaald naar een dieptepunt. De koers noteerde in Seoul bijna 7 procent lager, de grootste koersval sinds oktober 2008.

Dat meldt BBC News.

De val op de beurs in Seoul volgt na de uitspraak in de patentzaak tussen Apple en Samsung. De jury in de Amerikaanse stad San José heeft vrijdag bepaald dat Samsung patenten van Apple heeft geschonden door technologieën van de iPhone na te maken.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf moet Apple een schadevergoeding van 1,05 miljard dollar (840 miljoen euro) betalen.

Het is nog onduidelijk wat het vonnis precies betekent voor de positie van het Zuid-Koreaanse bedrijf op de Amerikaanse markt. Als sommige producten van Samsung niet meer mogen worden verkocht in de VS, kan dat grote gevolgen hebben voor de omzet van het bedrijf.

Galaxy Tab

Zondagavond (Amerikaanse tijd) heeft Samsung aan de rechter gevraagd om het verbod op de verkoop van de Samsung Galaxy Tab 10.1 op te heffen. Dat verbod werd voor het begin van de rechtszaak al ingesteld.

De jury besloot dat de Galaxy Tab geen inbreuk maakte op Apple-patenten. De Android-tablet van Samsung zou zich voldoende onderscheiden van de iPad. Daarom wil Samsung haar tablet zo snel mogelijk weer op de markt brengen, meldt Reuters.

Lucy Koh, de rechter in de zaak, kan ook nog het oordeel van de jury verwerpen en besluiten dat de Galaxy Tab toch patenten schendt. Zij kan dan het verkoopverbod ook verlengen.

Memorandum

Samsung heeft op haar website een intern memo gepubliceerd, dat naar haar medewerkers werd gestuurd. Daarin zegt het bedrijf dat het liever had willen overleggen met Apple over een schikking, maar dat de concurrent per sé door wilde gaan met de rechtszaak.

"Wij zijn erg teleurgesteld over het besluit van de rechtbank (...) en het is betreurenswaardig dat het vonnis onrust heeft veroorzaakt bij ons personeel en onze trouwe klanten", schrijft Samsung.

"Wij zullen ons best blijven doen totdat onze argumenten worden geaccepteerd. Dit vonnis staat in schril contrast met de beslissingen van rechtbanken in andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, en Zuid-Korea."

"De geschiedenis laat zien dat een bedrijf nog nooit de sympathie van consumenten veroverde en continu groeide, terwijl het concurreert door misbruik te maken van patentwetgeving, in plaats van door te innoveren."

Google

In een verklaring aan The Verge schrijft Google dat het oordeel van de rechter weinig te maken zou hebben met het Android-systeem zelf. Het bedrijf benadrukt dat het hof van beroep het vonnis nog kan verwerpen en dat ook enkele patenten door het Amerikaanse octrooibureau nog nader worden geïnspecteerd.

"De mobiele industrie beweegt snel en alle betrokkenen - inclusief nieuwkomers - baseren zich op ideeën die decennia oud zijn. We werken met onze partners om consumenten innovatieve en betaalbare producten te leveren, en we willen niet dat dat wordt gelimiteerd.", aldus het bedrijf.

Bekijk een uitleg van de Amerikaanse patentzaak

Lees alles over de patentoorlog

 Een beknopt overzicht van alle zaken:

Klik op de landen om de lopende en afgesloten rechtszaken te zien.. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen