AMSTERDAM - De arbeidsomstandigheden in de Chinese fabrieken van Foxconn, waar onder andere de iPhone wordt geproduceerd, zijn sterk verbeterd.

Dat schrijft de Amerikaanse Fair Labor Association (FLA) in een tussentijds rapport (.pdf). Die organisatie werd ingeschakeld toen bleek dat de arbeidsomstandigheden in de fabriek slecht waren.

Inmiddels werken de arbeiders in de fabrieken maximaal 60 uur per week, inclusief overuren. Op termijn wordt dat nog verlaagd naar 49 uur, het maximum volgens de Chinese arbeidswet.

Ook materialen in de fabrieken zijn verbeterd en worden beter gecontroleerd op defecten. Er zijn adviseurs ingeschakeld om lessen in veiligheid te geven.

Werkloosheidsverzekering

Vanaf 1 januari 2013 zullen medewerkers ook een werkloosheidsverzekering krijgen. Ook alle andere fabrieksarbeiders in de stad Shenzhen, in het zuiden van China, worden opgenomen in die verzekering, nadat Foxconn daarvoor pleitte bij het gemeentelijk bestuur.

Daarmee zijn alle verbeterdoelen die voor 31 mei moesten worden behaald ook daadwerkelijk nagekomen.

Toch waarschuwt de FLA dat er nog meer moet gebeuren. "Een aantal zeer uitdagende veranderingen - zoals nakoming van de Chinese arbeidswet wat betreft werkuren - komen nog, en de FLA zal met Apple en Foxconn blijven samenwerken om voortgang te controleren."

Voorbeeld

In een verklaring zegt Foxconn hun miljoen werknemers te willen beschermen en als voorbeeld te willen dienen voor andere bedrijven.

Het bedrijf kwam de afgelopen jaren in de schijnwerpers te staan toen bleek dat er onder werknemers veel zelfmoorden voorkwamen. Ook vielen er ruim een jaar geleden twee doden bij een explosie in een fabriek waar de iPad werd gemaakt.