Meer smartphones zonder abonnement verkocht

AMSTERDAM - Steeds meer smartphones in Nederland worden zonder abonnement verkocht. Dat komt onder meer omdat de toestelsubsidies bij deze abonnementen verlaagd zijn.

Dat laat onderzoeksbureau GfK weten in het Retail Report dat donderdag is uitgekomen.

"Een interessante ontwikkeling is dat binnen het simlockvrije segment steeds meer smartphones worden verkocht", schrijft GfK. Precieze cijfers worden niet gedeeld, zo laat een woordvoerder aan NU.nl weten.

De exacte stijging van de verkoop van simlockvrije smartphones is dus onduidelijk. Zeker is dat het marktaandeel van zowel simlockvrije- als prepaidtoestellen gegroeid is. 28 procent van alle verkochte telefoons is inmiddels prepaid. Ruim een kwart is simlockvrij.

Subsidies

Aan Tweakers.net laat GfK nog wel weten dat de opkomst van de simlockvrije smartphone veroorzaakt wordt door de toestelsubsidies die de afgelopen jaren verlaagd zijn. "Dure telefoons worden vaak niet meer gratis bij een abonnement geleverd. Dat kan zorgen dat mensen vaker een goedkoper simonly-abonnement afsluiten en het toestel er los bij kopen."

46 procent van alle telefoons werd nog in combinatie met een contract verkocht.

In de maand juni was 67 procent van alle verkochte telefoons een smartphone. Voor het eerst zijn smartphones daarmee goed voor meer dan tweederde van de markt. Over de eerste zes maanden van 2012 was dat percentage 63 procent.

Lees meer over:
Tip de redactie