Rechter vraagt Apple-advocaat of hij crack rookt

AMSTERDAM - De rechter in de Amerikaanse patentzaak raakt steeds gefrustreerder door de advocaten van Apple en Samsung. Donderdag vroeg ze of de advocaat van Apple crack had gerookt.

Dat melden Amerikaanse media die in de rechtszaal aanwezig waren.

Een door Samsung opgeroepen expert getuigde donderdag (lokale tijd) dat de schadevergoeding die Apple eist flink overdreven is.

Apple eist in de Amerikaanse patentzaak tegen Samsung ruim 2,5 miljard dollar. Dat bedrag is mede gebaseerd op de inkomsten die Samsung met de producten gegenereerd heeft.

Volgens schade-expert Michael Wagner heeft Apple de inkomsten flink overschat. De totale opbrengst is volgens Apple 2,241 miljard dollar. Wagner komt niet verder dan 519 miljoen dollar. Hij stelt dat Apple de kosten van onderzoek, ontwikkeling en promotie niet van het bedrag afgetrokken heeft.

Lagere schade

Daarnaast stelt Wagner dat de schade die Apple zelf geleden heeft een stuk lager uitpakt dan de 488,8 miljoen dollar. Dat bedrag is gebaseerd op de schatting dat Apple 2 miljoen minder iPhones en iPads in de Verenigde Staten heeft verkocht.

Ten eerste beargumenteerde Wagner dat niet alle mensen die een Galaxyproduct gekocht hebben in een ander geval een Appleproduct hadden willen hebben. Uit het eigen onderzoek van Apple bleek dat slechts 25 procent van de mensen die een Samsungproduct kochten eerst een iPhone overwogen had.

Bovendien zou Apple de gemiddelde verkoopprijs van een iPhone wereldwijd genomen hebben in plaats van de gemiddelde verkoopprijs in de Verenigde Staten. Daardoor zou het schadebedrag lager uitpakken.

Crack

Rechter Lucy Koh raakte donderdag gefrustreerd toen beide partijen nieuwe getuigen wilden oproepen, enkele uren voor het einde van de zitting. "Tenzij u crack rookt, weet u dat deze getuigen niet opgeroepen gaan worden!", aldus de rechter.

Eerder was de rechter al woedend op Samsung vanwege het lekken van afgewezen bewijsmateriaal naar de pers. Ook vroeg ze de partijen meerdere malen om het aantal aanklachten beperkt te houden.

Bekijk een uitleg van de Amerikaanse patentzaak

Lees alles over de patentoorlog

Een beknopt overzicht van alle zaken:

Klik op de landen om de lopende en afgesloten rechtszaken te zien.. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Tip de redactie