AMSTERDAM - Gadgetfabrikanten gebruiken nog steeds veel conflictmineralen. Bedrijven als Samsung, Sony, LG en Nintendo presteren onder de maat. Het Nederlandse Philips staat op een derde plek.

Dat blijkt uit een ranglijst van The Enough Project, een onderdeel van het Center for American Progress (CAP).

Conflictmineralen, zoals tantaal en wolfraam, zijn afkomstig uit gebieden die kampen met gewapende conflicten. Het gaat bijvoorbeeld om Kongo en Rwanda.

"De fabrikanten (van camera’s, telefoons, tablets en pc’s red.) kunnen hun producten nog niet conflictvrij noemen", zo staat in het rapport (pdf). De meest recente cijfers stamden uit december 2010. Sindsdien is er wel vooruitgang te zien.

Eisen

Apple, HP, Intel en Motorola worden als pioniers omschreven vanwege hun initiatieven om vooruitgang te bewerkstelligen. Veel anderen blijven echter ver achter. The Enough Project geeft alle fabrikanten een percentage dat staat voor hoe ver zij zijn in het verbeteren van de situatie.

Daarbij wordt gekeken of de bedrijven de bronnen van hun mineralen achterhaald hebben, of zij onafhankelijke partijen de gang van zaken laten onderzoeken en of zij deelnemen aan een initiatief een certificaat in het leven te roepen.

Prestaties

Het Nederlandse Philips doet het met 48 procent op een gedeelde derde plek bijzonder goed. Intel staat bovenaan met 60 procent en HP volgt met 54 procent.

Sony, Samsug en LG scoren allemaal slechts 27 procent. Een flinke verbetering in vergelijking met 2010, maar nog steeds niet voldoende. Camerafabrikanten Canon en Nikon blijven zelfs steken op 8 procent en Nintendo krijgt slechts 0 procent toegewezen.

"Nintendo heeft geen moeite gedaan de distributieketen te onderzoeken en de bronnen van mineralen op te sporen. Ook zijn er geen controles uitgevoerd en is het onduidelijk of er stappen worden ondernomen om een certificaat op te stellen."

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van The Enough Project. Bekijk hier een grote versie. - (c) NU.nl/Sjors Rodenburg