'Galaxy Tab al in ontwikkeling voor iPad'

AMSTERDAM - Samsung was al bezig met de Galaxy Tab voordat Apple de iPad voor het eerst aankondigde. Bovendien is het design van de Galaxy Tab 10.1 niet aangepast door de iPad 2.

Dat stelt Jin Soo Kim, een ontwerper van Samsung, tijdens de rechtszaak tussen beide bedrijven.

Al in oktober 2009 was Samsung bezig met de ontwikkeling van de Galaxy Tab. Dat was ruim voor de aankondiging van de eerste iPad in januari 2010.

Kim liet een e-mail zien van drie weken voor die aankondiging waarin een ontwerp te zien was dat veel gelijkenissen vertoond met de uiteindelijk Samsungtablet. Bovendien legt hij uit dat bepaalde keuzes, zoals het formaat en de platte voorkant, gemaakt zijn omdat de tablet daardoor simpelweg beter werkte.

Aanpassingen

Apple beschuldigt Samsung er in de patentzaak van de iPhone en iPad gekopieerd te hebben. Naast de originele iPad stelt Apple dat Samsung het uiterlijk van de Galaxy Tab 10.1 snel heeft aangepast toen de iPad 2 in 2011 op de markt kwam.

Rond die tijd veranderde de tablet van Samsung snel van uiterlijk en werd flink dunner gemaakt. Volgens Kim was dat niet zo zeer een reactie op de iPad 2, maar wilde Samsung dit al doen naar aanleiding van diverse andere concurrenten die dunne tablets hadden laten zien.

De Amerikaanse rechtszaak is inmiddels aan z'n derde week bezig. Later deze maand gaat een jury zich over de zaak buigen. Rechter Lucy Koh vroeg de CEO's van beide bedrijven woensdag echter nog om een laatste keer met elkaar te gaan onderhandelen. Samsung en Apple hebben beide toegezegd.

Bekijk een uitleg van de Amerikaanse patentzaak

Lees alles over de patentoorlog

Een beknopt overzicht van alle zaken:

Klik op de landen om de lopende en afgesloten rechtszaken te zien.. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Tip de redactie