Review: Galaxy Note 10.1 bijzonder met kleine missers

AMSTERDAM - De Galaxy Note 10.1 van Samsung moet de high-end tablet voorstellen die de Galaxy Tab 2 niet is. Dat doet het toestel met verve, al laat ook de nieuwe Note hier en daar een steekje vallen.

Om meer marktaandeel van Apple af te snoepen, besloot Samsung dit jaar zijn tweede generatie Galaxy Tabs een stukje minder spierballen mee te geven, in ruil voor een zachter prijskaartje.

Het high-end geweld moet op tabletgebied voorlopig van de Galaxy Note 10.1 komen, een fors grotere variant van de vorig jaar uitgebrachte 5,3-inch Galaxy Note.

De tablet is verkrijgbaar met en zonder 3G-ondersteuning. Met de 3G-versie (adviesprijs 599 euro, met 16GB) kun je naast mobiel internetten ook bellen. Het toestel is misschien wat fors om tegen de wang te houden, maar dat is dan ook niet nodig tijdens een telefoongesprek. De 16GB-uitvoering zonder 3G heeft een adviesprijs van 479 euro.

Uiterlijk

De Galaxy Note 10.1 blijkt een opvallende mix te zijn van verschillende Samsung-apparaten. Wat uiterlijk betreft lijkt het apparaat meer op een Galaxy Tab 2 dan op de oude ‘Note’. Het toestel heeft immers een 10,1-inch scherm, net als de grootste Galaxy Tab 2, en ook het design – een zwarte of witte lijst rond het scherm met daaromheen een chroomkleurig randje met opvallend krachtige speakers – is nagenoeg gelijk.

Dat is niet verkeerd, want het design is juist een van de betere punten van de Galaxy Tab 2, met name de 10,1-inch versie. Daarbij moeten we wel aantekenen dat de Note 10.1 een tikkeltje zwaarder is (606 gram in plaats van 575 gram), maar dat kan ook liggen aan extra ingebouwde functionaliteit als 3G-ondersteuning en een camera met flitser.

Scherm

Kwalijker is dat ook het scherm in de Note 10.1 gelijk is aan dat van de Tab 2 10.1. Het biedt uitstekende kijkhoeken, maar de weergave van kleuren had beter gekund. Maar vooral de schermresolutie – 1280 bij 800 pixels – valt tegen voor een moderne vlaggenschiptablet.

Asus en Acer brachten immers elk al een even grote tablet uit met full-hd scherm (1920 bij 1080 pixels), terwijl Apple’s ietwat kleinere Nieuwe iPad zelfs een resolutie heeft van 2048 bij 1536 pixels.

Hierdoor ogen de beelden op Samsungs tablet minder scherp dan bij bovengenoemde concurrenten. De pixels zijn als het ware te tellen. Bovendien zorgt de tegenvallende resolutie ervoor dat Samsungs slimme splitscreen-functionaliteit niet zo goed uit de verf komt als mogelijk zou zijn geweest met een scherper scherm.

Splitscreen

Net als bij de Galaxy S III kunnen gebruikers het beeld via de menu’s in tweeën splitsen. Zo kan er een venster worden gevuld met een filmpje, terwijl de andere helft van het scherm de mailapp laat zien.

Ook is het mogelijk om op een half scherm te internetten en de rest van het scherm te gebruiken om aantekeningen te maken met de stylus. Deze splitscreenfunctie is echter wel beperkt tot zes toepassingen. Zo kan de Chromebrowser bijvoorbeeld niet gebruikt worden in een gedeeld scherm.

Als de Note 10.1 een full-hd scherm had gehad, zouden dergelijke vensters bijna net zo scherp weergegeven kunnen worden als ze nu in volledig scherm verschijnen. Dit is echter niet het geval, waardoor je bij een gesplitst browserscherm al snel moet inzoomen om de tekst leesbaar te krijgen.

Snel

De tablet, die ook gewoon met de vingers kan worden bediend, heeft een binnenwerk dat juist doet denken aan de Galaxy S III. Het apparaat heeft dezelfde Samsung Exynos-rekenchip als de snelste Android-smartphone van het moment. Ook beschikt de Note 10.1 over 2GB werkgeheugen, waar de meeste tablets het met de helft moeten doen.

De combinatie van Samsungs snelle quadcore-chip en het riante werkgeheugen zorgen voor goede prestaties. Als het op rekenkracht aankomt, laat de Note 10.1 andere Androidtablets in het stof bijten.

Toch is het jammer dat de tablet wordt geleverd met de laatste versie van Android Ice Cream Sandwich (4.0.4), in plaats van het inmiddels uitgebrachte Android Jellybean (4.1). Dit maakt dat de Galaxy Note 10.1 al bij lancering een ietwat achterhaalde indruk achterlaat in vergelijking met andere nieuwkomers als Google’s Nexus 7, die in september verwacht wordt in Nederland.

Accu

Gelukkig heeft de nieuwe Note, net als Samsungs recentste topsmartphone, wel een lange adem. De tablet beschikt over een forse accu van 7000 mAh die het bij diverse taken langer uithoudt dan de batterij van andere Androidtablets. Zo gaat de Note 10.1 met gemak een uur langer door met het afspelen van mp4-filmpjes dan concurrenten als Asus’ Transformer Pad TF300 en Acers Iconia Tab A700.

Net als bij de 5,3-inch Galaxy Note wordt er bij de tablet een stylus meegeleverd – door Samsung ’S Pen’ genoemd. De fabrikant heeft niet stilgezeten sinds de introductie van de Galaxy Note 10.1 in februari. In tegenstelling tot toen, heeft de tablet nu wel een opening om de stylus in op te bergen. Als je de S Pen uit deze gleuf trekt, verschijnt er automatisch een menuutje in beeld met enkele snelkoppelingen naar apps die geschikt zijn voor gebruik met de pen.

Verbeterde S Pen

Het nieuwe pennetje werkt merkbaar beter dan dat van de eerste Galaxy Note. De stylus herkent veel meer gradaties van drukgevoeligheid, wat het gebruik een stuk soepeler maakt. Daarnaast blijkt de pen heel wat nauwkeuriger, waardoor deze beter geschikt is voor delicate taken als het maken van tekeningen en het bewerken van foto’s.

Wel is er een lichte vertraging merkbaar tussen pennenstreken en de reacties daarop in beeld, wat de tablet minder geschikt maakt voor professioneel grafisch gebruik.

Stylussoftware

De S Pen steekt dus solide in elkaar, maar zonder toepasselijke software heb je daar natuurlijk nog niets aan. Gelukkig heeft Samsung enkele handige apps voorgeïnstalleerd op de tablet, die gebruikers extra mogelijkheden moeten bieden met de stylus.

Twee titels zijn de moeite van het vermelden zeker waard. De eerste app – S Note – heeft Samsung speciaal voor de S Pen ontwikkeld. Hiermee kunnen gebruikers geschreven aantekeningen maken en deze al dan niet laten herkennen door de software. Maar de software kan ook gebruikt worden om geometrische figuren en wiskundige formules in te voeren, die vervolgens automatisch worden herkend en uitgerekend.

Fotografie

De tweede app komt van Adobe: met Photoshop Touch kan men afbeeldingen en foto’s bewerken. Het maken van selecties en aanpassingen met de pen werkt soepel, en er zijn tal van leuke effecten beschikbaar om mee te spelen. De software is prima om foto’s te bewerken die met de Note-camera zijn gemaakt, maar wat te licht om te gebruiken voor het serieuzere werk.

Een grote domper in het licht van deze software is de camera van de Note 10.1. Deze is zeker geen hoogvlieger. Het mag dan een 5-megapixelcamera zijn die ook nog eens over een flitser beschikt, maar de foto’s die je ermee kunt maken zijn met name bij gebrekkig licht niet al te best. Het gebrek aan een goede camera ondermijnt het nut van de verder fraaie app toch wel een beetje.

Geen genadeklap

De Galaxy Note 10.1 is een bijzondere tablet. De meegeleverde, slimme stylus maakt het neerpennen van notities, aantekeningen en wiskundige formules ook op een groter scherm een fijne aangelegenheid. Daarbij is het zonder meer de snelste Androidtablet van het moment, met ook nog eens het beste uithoudingsvermogen.

Het is daarom extra zonde dat Samsung niet ook de schermresolutie naar hetzelfde topniveau heeft willen tillen. Zonder full-hd scherm is de tablet weliswaar nog steeds top, maar zeker geen genadeklap voor concurrerende Androidtablets.

Relevante reviews:

Galaxy Tab 2
Galaxy Note 5,3 inch
Nexus 7

Galaxy Note 10.1

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:
Tip de redactie